Search
Close this search box.

„MOSTAR SEVDAH REUNION“ OTVARA ŠESTO IZDANJE WMF „ZEMAN“!

World Music Fest Zeman je trodnevni muzički događaj koji će i ove godine okupiti vrhunske umjetnike iz regije i svijeta.

World Music Fest Zeman će biti otvoren 1. avgusta koncertom grupe Mostar Sevdah Reunion. Ovaj legendarni sastav već 25 godina je aktivan na sceni, kako domaćoj, tako i internacionalnoj i svojim brilijantnim nastupima ostavljaju publiku bez daha. Tema njihovog poslednjeg albuma “Lady Sings the Balkan Blues” je kara-sevdah (turski: tamna ljubav (što znači – beskrajna ili slepa ljubav)), specifični podžanr sa najdubljim emocijama i posebno zahtevnim izvođenjima. Na ovom albumu, vrijedno je pomenuti da su redovni članovi MSR-a svirali: Mišo Petrović (solo gitara), Sandi Duraković (ritam gitara), Senad Trnovac (bubnjevi), Vanja Radoja (violina), Gabrijel Prusina (klavir), Marko Jakovljević (bas), sa posebnim gostima Borisom Vugom (harmonika), Ivanom Sušcem (truba) i Orhanom Maslom (udaraljke). Dama koja je oživela ovaj album svojim glasom je Antonija Batinić koja se pridružila bendu krajem 2017. Godine. Njiov poslednji album je dostigao visoke pozicije na svetskim muzičkim listama, uključujući priznanje “TOP OF THE WORLD” od britanskog časopisa Songlines, u prvih šest meseci od izlaska.

U okviru Zeman Festa, 2. avgusta održaće se takmičenje u izvođenju tradicionalne muzike Balkana, Glas Zemana. Osam finalista, prethodno izabranih putem konkursa, takmičiće se za vredne novčane nagrade.

Iste noći, 2. avgusta nastupiće Cecilia Barra & Lost Generation(s). Ova mlada italijanska pevačica, gitaristkinja i kompozitorka poznata je po svom inovativnom pristupu savremenom džezu i neo-soulu. Sa strašću za proširivanje horizonta ovih žanrova, Cecilia je svoju kreativnost podigla na visoki umetnički nivo kada je tokom svog vremena usavršavanja na Berklee College of Music osmislila projekat “Lost Generation(s)”. Njene kompozicije vode slušaoce na uzbudljivo putovanje, pozivajući ih da istraže njen inovativni zvučno – istraživački rad i karakterističnu originalnost. Na sceni se Ceciliji pridružuje grupa izuzetno talentovanih muzičara sa tri različita kontinenta: Felipe Ribeiro iz Brazila (klavijature), gitarista Imam Hamdani (SAD), Manos Stratis (Kipar) na basu i Juan Pablo Arias iz Kolumbije na bubnjevima.

Zajedno, ovi izvanredni muzičari stvaraju zanosno i uranjajuće muzičko iskustvo koje će biti predstavljeno na Zeman Festu.

3. avgusta koncertom sarajevske grupe Helem Nejse zatvoriće se ovogodišnje izdanje Zeman Festa. Ovaj jedinstveni svestrani umetnički kolektiv nastao je kao potreba mladih, talentovanih studenata da “zaurlaju” kroz medijski prostor i demonstriraju svoje muzičke, glumačke, spisateljske i produkcijske talente. Ne tako davne 2014. godine, okupirali su radijski eter Bosne I Hercegovine i lansirali svoju prvu radijsku emisiju “Helem Nejse Radio Show” koja je u vrlo kratkom vremenskom periodu postala najslušanija emisija u državi. Tokom rada na sadržaju emisije kolažnog karaktera, nastajali su razni igrani I satirični skečevi koji su nedugo zatim rezultirali prvom autorskom teatarskom predstavom izvođenoj u prepunom sarajevskom kultnom Kamernom Teatru 55 te pjesme u hip hop-reggae maniru koje su našle put do prvog, mnogi bi rekli, klasik albuma “Go u Gostima” (2017). Tekstovi njihovih pesama su ljubavni, socijalno angažovani, inspirisani stvarnim likovima i događajima u društvu i neposrednoj okolini, neretko sadrže i pokoju duhovitu doskočicu, a mnogi stihovi su vremenom postali ustaljeni deo urbanog slenga u BiH. Vrač Momir je u jednom intervjuu za beogradsku Politiku Helem Nejse opisao kao „sveži pogled na svet”. Koncerti su energični, zahtevaju kvalitetnu fizičku spremu, a interakcija sapublikom i probijanje četvrtog zida je nešto što ih čini autentičnim u odnosu na druge deterdžente.

Iza sebe imaju objavljena tri studijska albuma, jedan EP i preko 30 video spotova. Umetnički kolektiv Helem Nejse također stoji iza regionalno popularnog animiranog serijala “Bruca Braca Bruda Brada” I omladinskog late night show-a “Helem Nejse Late Nightmare Show” koji na youtube-u beleže multimilionske preglede.

Kompletan umjetnički portfolij od muzike, radijskih emisija, podcasta, crtića i igranih skečeva, grupu Helem Nejse ne svrstava u posebno žanrovsko odredište, već im upravo daje potrebnu širinu koja direktno u metu pogađa izuzetno raznoliku publiku. Ipak, za sebe kažu: “Nismo najbolji, ali smo jedini”.

Program šestog po redu izdanja World Music Festa Zeman ove godine građanima Novog Pazara, Srbije, ali i čitavoj regiji donosi svetski muzički zanos.

Festival je podržan od strane Ministarstva turizma i omladine Srbije, Grada Novog Pazara i Kulturnog centra Novi Pazar, a održava se od 1. do 3. avgusta 2023. godine u Novom Pazaru.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti