Search
Close this search box.

MIRZA REDŽEPAGIĆ OBJAVIO NOVI SINGL ‘BREEZE OF DELIGHT’

Gitarski virtuoz Mirza Redžepagić, objavio je novi singl ‘Breeze of Delight’ snimljen na Berklee colege of music u Veneciji, kojim najavljuje svoj nadolazeći album.

Ovo muzičko putovanje Mirza Redžepagića počelo je na Berklee College of Music u Valenciji, gdje se posvetio proučavanju world, jazz i savremene muzike, stekavši Master diplomu na odsjeku ”Contemporary Performance with Production”. Živopisni kampus služio je kao stanište izuzetnih muzičara iz više od 60 zemalja, sa kojima Mirza ostvaruje saradnju i koja će kasnije definisati njegov zvuk.

Prvi pogled na ovo muzičko djelo predstavlja slušaocima fuziju flamenka i jazza inspirisanu stilom Alégrias, koja potiče iz Cadiza, srca Andaluzije. Na pjesmi ostvaruje saradnju sa Juan Pablo Ariasom na bubnjevima, Michaelom Venturom na saksofonu i Felipeom Ribeiro Santosom na klaviru. Redžepagićeva flamenko interpretacija čini osnovu muzičkog djela, obogaćena kolumbijskim ritmičkim frazama, džez saksofonom i brazilskim saudade-om na klaviru, stvarajući kompoziciju koja je vesela i razigrana u raspoloženju, ali istovremeno protkana nostalgijom i melanholijom u koloritu.

Mirza Redžepagić – ‘Breeze of Delight’

Produkciju potpisuje američko-iranska producentkinja Shabnam J. Kermani, miks Jesus Martinez iz Čilea, dok je mastering radio brazilski pijanista i sound engineer Felipe Ribeiro Santos. Sinergija ovih talenata uzdiže ‘Breeze of Delight’ u zvučno remek-djelo. Singl je snimljen u jednom od najboljih studija u Valenciji – ‘El Spot Studios’.

Vizuelna estetika koja prati singl jednako je zavodljiva, prikazujući prepoznatljivo umjetničko delo “Par” poznatog bosanskog grafičara Dževada Hoze (1938 – 2020.) kao naslovnicu singla. Spajanje Redžepagićeve muzičke vizije i Hozine likovne umjetnosti stvara višesenzorni doživljaj koji prevazilazi tradicionalne granice.

Prije ‘Breeze of Delight’ objavljena su dva singla,‘Uzun Ince Bir Yoldayim’ i Hicaz Saz Semai’, pružajući uvid u raznovrstan i očaravajući svijet koji stvara Mirza Redžepagić. Kako su ovi preludiji utirali put, ‘Breeze of Delight’ najavljuje nadolazeći album, zakazan za izlazak u aprilu 2024. godine. Album predstavlja saradnju sa 15 muzičara koji dolaze iz SAD-a, Brazila, Kolumbije, Indije, Kipra, Jordana, Pakistana i drugih zemalja. Pretpostavljamo da će ovaj album biti svjedočanstvo o univerzalnom jeziku muzike, promovirajući raznolikost i jedinstvo kroz zavodljivu fuziju zvukova i kultura.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti