Search
Close this search box.

MARA ˝Pure˝, DO SADA NAJZRELIJE IZDANJE IZ NJIHOVE PRODUKCIJE

Mostarski kantautor Sanel Marić Mara objavio je svoj novi akustični albumu pod nazivom ‘PURE’ (ČISTO) na kojem se nalazi osam pjesama. Uz Maru, na novom materijalu radio je Dario Lukić (klavir), dok produkciju potpisuje Đani Pervan, koji je producirao i Marin prethodni album ‘Kovilje’.

Za pjesme s novog petog albuma pod nazivom ‘PURE’ (ČISTO) Mara sa svojim prijateljem režiserom Amirom Grabusom trenutno snima nekoliko spotova, koji će također uskoro biti objavljeni. 

Iza Sanela Marića Mare su dosad četiri albuma: Kroz, Funkcija života u e – molu, Vasduh i Kovilje, kao i dosta singlova poput ‘Pismo nikome’, ‘I gdje da sada odem’, ‘Ruke’, te nekih starijih poput ‘S pričom u lišće i vjetar’, Planine Paname'…

MARA

Mara o albumu

Ekskluzivno za DertMusic, o svom novom albumu Mara kaže: „Pjesme nastaju onda kad one to žele. Mislim da sam već i prije to spomenuo u nekim od intervjua. Zaista je tako. I ovaj put se desilo isto s tim da je dosta uticaja imao Dario (pianist) koji je bio inicijalna kapsla i pokretač svih mojih uspavanih motora na čvrsto gorivo. Čovjek koji svojim melodijama smiruje, pročišćava, čini da stvari budu ljepše. Krenuli smo s pjesmom Hold on (Pure) za koju je Dario već imao razvijenu kompletnu kompoziciju na klavijaturama. Bilo je potrebno osmislit melodiju kako bi se stvorili uslovi za zdrav tekst i na kraju kvalitetnu pjesmu. Naravno to se desilo odmah na prvoj probi. Sve se samo posložilo.”

Prednost ovakvog rada s osobama kakve su Dario i Đani je u tome što riječi nisu potrebne, tako da se dragocijeno vrijeme ne gubi na objašnjavanja i duge razgovore. Mentalno i duhovno smo veoma povezani. Ovakva konekcija nam omogućuje stvaranje i kreiranje bez bilo kakvih loših primjesa što se može osjetiti i u tekstu i u melodiji. Dobar primjer bi bila pjesma ˝Hold on (Pure)˝, gdje se jasno govori o dugoročnim pokušajima čovjeka i njegovim željama da budu prihvaćeni.

Po Marinoj vlastitoj ocjeni, album ˝Pure˝ je do sad najzrelije izdanje iz njihove produkcije, te dodaje da su ove pjesme trebale vrijeme i smirenost kako bi postale konačne.

“Sve ima svoje vrijeme i mjesto. Tako su i ove pjesme sebi pronašle ovakve festivale i ovakvu publiku. Veoma nam je drago da je Jezz Fest Sarajevo prepoznao nas rad. Vjerujemo da ce publika imati potpuni ugođaj. Uvijek je posebno zadovoljstvo svirati ljudima koji znaju slušati. Osjećaj je još bolji kad znamo da će Album ˝Pure˝ tada i prvi put biti javno predstavljen publici.“

Saradnja kao izazov u stvaranju novog albuma

O saradnji na albumu, Mare dalje govori: “Bez ovakvih, kvalitetnih ljudi, iskrenih prijatelja, ovakve stvari ne bi bile moguće. Dokaz je i to da već više od dvadeset godina radim s njima. Đani je odradio gastronomski posao u produkciji. Sjećam se prvog mix-a pjesme ˝Jutro˝ koju nam je poslao po završetku negdje iza ponoći. Naravno neizmjerno sretan i radoznao kako ona sad zvuči stavljam slušalice i čekam prvi ton. Nakon uvoda klavira počinje vokal i dvije ogromne suze ispadoše na prsa. To je moja prva reakcija na ovaj Album. Đani je pogodio u sridu. Amir Grabus moj drug, režiser, Mostarac sa holandskom adresom je jedan od njih. I ovaj put se potrudio i napravio predivan cover za ovaj album kojeg smo nazvali PURE (ČISTO). Amir će raditi i video spotove za neke od pjesama s albuma što me čini iznimno sretnim. Ponovo je tu, radimo zajedno i dijelimo energiju.”

Trenutno rade video za pjesmu ˝Jutro˝, a sljedeća pjesma bi trebala biti ˝My Baby˝.

O podršci samom albumu, Mara dalje kaže: “Jonathan Voloder, Velšanin, britanac i hercegovac, odradio je megalomanski dio posla vezano za administraciju, izdavanje i sve popratne radnje. Savjetnik i istinski prijatelj. Veliki ljubitelj naše umjetnosti. Ahmed i Amila tehnička podrška,digitalni ljudi i naši drugari koji su uvijek tu i uvijek spremni da podrže i odrade sve moguće i nemoguće zadatke koje stavimo pred njih. Moja supruga Aida i naša mala (sad već velika) raja Ishak i Zara su izvor bez kojeg bi ove moje avanture bile suho tlo. “

Novi Marin album prvi put će se predstaviti na ovogodišnjem sarajevskom Jazz Festu 12. 11. 2022. Album ”Pure” možete pronaći na svim digitalnim muzičkim platformama.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti