Search
Close this search box.

MANU CHAO SINGLOM „VIVA TU“ NAJAVLJUJE NOVI ALBUM

Nakon 17 godina bez objavljivanja albuma, Manu Chao se vraća s premijerom novog singla “Viva Tú” i najavljuje svoj novi solo album.

Proslavljeni kantautor i praotac alternativnog latino roka, Manu Chao je predstavio svoj najnoviji singl, prvu pjesmu sa svog nadolazećeg albuma koji će biti objavljen krajem godine od strane “Because Music”.

Ovaj muzički spot najavljuje novi album sa Jer Music, njegov prvi u 17 godina, a album se očekuje ove jeseni i bit će propraćen turnejom. Manu Chao je pjevač, producent i tragač za talentima. Ipak, na putu, u medijskom svijetu, on šuti, putnik, nomad, slobodno biće. Uvijek odsutan, a njegova muzika je sveprisutna. On pjeva s vjetrom i prožima duše slobodom. Chao se vraća, dočekan i od starijih generacija ali i mladih, uz počast životu i radosti trenutka. Govoreći o svojoj pjesmi, naveo je da „”Viva Tú“ prije svega odražava ljubav prema svim svojim komšijama, rumbu koju je napisao je za njih i žene u drugim kvartovima.

Manu Chao

„Radi se o tome da prihvatite sebe onakvim kakvi jeste jer, kada jednom prihvatite ono što jeste, „Viva Tú!”- on kaže. On se pridružuje Kamiju u svojim razmišljanjima: “Da bi se spoznao, mora se prihvatiti” ili Seneka: “Sretan život je onaj koji je u skladu sa svojom prirodom.” Ipak, Manu Chao je daleko od toga da bude pedantan, ali on ima misionarsku ćud. On je na svoj način filozof, koji svoju viziju svijeta crpi iz svakodnevne jednostavnosti. Ovo bi mogao biti pravi ključ sreće… Manu Chao često svira sam, sa svojom gitarom. To je slučaj i sa ovom pjesmom, koju je napisao u vrijeme pandemije COVID-a 19, kao odgovor na svjetsku neizvjesnost, kao zahvalnost životu, ponovnim okupljanjima i kao počast ženama u njihovom svakodnevnom životu: pekaru, prodavaču metro karata, komšija, ujedno svim ljudima bez obzira čime se bavili… oda čovječanstvu. Neumorni Manu je vječni putnik i širitelj radosti.

Video Viva Tu je veseli video, spoj animacije i stvarnosti. Uz Manuove melodije, uprkos teretima života, ljudi nastavljaju da uživaju. Noći ponovo postaju tople i pune žara. Sa osmijehom na licima ljudi, sviraju pjesmu na reprizu, i ne mogu a da ne puste mračne misli da otplešu, sa gitarama i zvijezdama u očima. Manuov topli glas širi radost u srcima i daje smisao životu.

Tokom 2020. godine, za vrijeme pandemije koronavirusa, Manu Chao je svojim Coronarictus Smiley Killer Sessions izmamio osmijehe na ekrane za virtuelnu publiku.

Krajem osamdesetih postojao je bend pod nazivom Mano Negra,zajedno sa vođom punk fusion benda koji je iznenada napravio hitove sa pjesmama poput “ Mala Vida ”, “ King Kong Five ” i “ Out Of Time Man ”. Frontmen se zvao Manu Chao i inspirisao je publiku na malim i velikim festivalima svojom energijom i pjesmama na španskom, engleskom i francuskom. Grupa je na kraju raspuštena i Manu Chao je nakon toga pokušao solo. I to kako! 1998. je bila godina Clandestina, debitantskog albuma francuskog pjevača španskog porijekla. Više od pet miliona primjeraka napustilo je prodavnicu ploča. Ponovo je izveo taj sjajan trik 2001. Godine sa Próxima Estacion: Esperanza sa mega hitom „ Me Gustas Tu “. Poslije su stvari za ovog umjetntika počele da usporavaju.

Manu Chao

Nakon što je prodao milione albuma širom svijeta i sa karijerom dugom preko tri decenije, francusko-španski pjevač Manu Chao, “desaparecido” (nestali) nastavlja da putuje cestama kao trubadur, objavljuje svoj novi album. Manu Chao je neuhvatljivi umjetnik, koji smiruje srca najusamljenijih, lansira svoj sljedeći album sa Viva Tu (Dug život tebi), koji je za manje od 24 sata skupio hiljade “lajkova”. U njegovoj rumba verziji, paralelni glasovi, refreni, zagrljaji, ponovni susreti, prijateljstvo, ljubav bez ukrasa i muzika postaju jedno. Obećava istu kreativnost prožetu entuzijazmom i carpe diem osjećajem koji tjera suze na oči i iskru nade i radosti.

Zvijezda 80-ih i vođa punk fusion benda Mano Negra, koji se razdvojio 90-ih, Manu Chao je nastavio svoj solo put. Njegov album Clandestino, objavljen 1998. godine, još uvijek je urezan u glavama ljudi. Posljednjih godina Chao putuje po svijetu sa još dvojicom muzičara, nudeći koncerte na jednostavan način, čista srca i bez pretenzija, preuzimajući na taj način štafetu umjetnika bez bine koji prezentuje svoj rad na ulici, gdje ga se može definisti kao: “An artist without boundaries and without a stage, but who has his goal“.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti