MAALOUF I KIDJO: ALBUM INSPIRISAN KRALJICOM OD SABE

Beninska zvijezda svjetske muzičke scene Angélique Kidjo i proslavljeni libanski trubač i kompozitor Ibrahim Maalouf objavili su album koji spaja i prepliće muziku zapadne Afrike i bliskoistočne muzike. Na „ Queen of Sheba “ dvoje umjetnika stvarali su originalnu muziku inspirisanu trajnim mitom o kraljici od Sabe.

Iako su dvoje umjetnika i ranije sarađivali, “Queen of Sheba” je njihov prvi zajednički album. Album “Queen of Sheba” je nastao kao 7-djelni paket zadivljujuće svjetske fuzije podstaknut Maaloufovim majstorskim trubačkim kreacijama i Kidjoinim angažovanim Yoruba vokalom. Orkestar čini impresivna ekipa muzičara koji doprinose širokom spektru orginalnih globalnih perkusija, izvrsnih jazz stilova, epski progrock osjećaj, veličanstveni afro na horu i elegantan klasični orkestar.

Mit o kraljici od Sabe odnosi se na istočnoafričku kraljicu koja je čula za ozloglašenost kralja Salomona i otputovala u Jerusalem da upozna kralja. Kraljica od Sabe se pojavljivala u religioznim tekstovima i u etiopskoj književnosti.

Cover albuma Queen of Sheba

Ibrahim Maalouf je priznati trubač, kompozitor i multiinstrumentalista koji trenutno živi u Francuskoj i rasprodao je najveće arene u Francuskoj. U međuvremenu, Kidjo je dobitnica 5 GRAMMY nagrada u kategorijama World Music. Njena snimka “Mother Nature” osvojio je nagradu za najbolji globalni album na dodjeli nagrada 2022.

Queen Of Sheba je u potpunosti komponovao i aranžirao Maalouf, a sve tekstove napisala Kidjo.

Postava orkestra čine Angélique Kidjo na vokalu; Ibrahim Maalouf na trubama i klaviru; Francois Delporte na električnoj gitari i akustičnoj gitari; Mohamed Derouich na akustičnoj gitari; Stéphane Galland na bubnjevima; Magatte Sow na udaraljkama; Zachary Ostroff na električnom basu; Frank Woeste na električnom klaviru Fender Rhodes.

Kidjo i Maalouf, albumom “Queen of Sheba” podsjećaju na istorijsku ličnosti kraljice od Sabe, te ukazuju na drevnu ličnosti iz tog vremena.

Podijelite:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Podijelite

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Povezane novosti