LIVE AT WOMAD 1982!

Kultni festival WOMAD iz davne 1982. godine ovih dana je doživio svoj remix u formi tvrdog vinil pakovanja. Na taj poduhvat odlučili su se glavni protagonisti tadašnjeg festivala u začetku Peter Gabriel i ekipa Real World Records čuvene britanske izdavačke kuće.

Naime, 29. jula ove godine, WOMAD i Real World Records proslavili su 40. godišnjicu velikog kulturološkog fenomena World Music scene izdavanjem dvostrukog albuma Live at WOMAD 1982 koji donosi nastupe kultnih sastva i muzičara tog vremena Echo and the Bunnymen, Peter Gabriel, Simple Minds, The Beat, Drummers of Burundi, The Musicians of the Nile, Salsa de Hoy i mnogih drugih izvođača, koji su obilježili vrijeme kada se dešavala ekspanzija muzičkog izražaja na muzičkoj sceni.

Ovaj snimak prvog WOMAD festival podsjeća na pionirski poduhvat tog vremena, poduhvat istorijske važnosti za World Music scenu koji je postao mjerilo za sve druge muzičke događaje ovog tipa tokom četiri decenije od njegovog održavanja.

Svojim sadržajem Festival je kroz svoju istoriju podražavao raznolikost muzičkih žarova koji je postao urnek mnogim festivalima tokom četiri decenije koje su usljedile. Naime u julu 1982. godine, Royal Bath i West Showground u blizini Shepton Malleta, Somerset je odabran za lokaciju onoga što su organizatori nazvali “a World of Music, Arts and Dance” skraćeno  (WOMAD) – na 5 bina, sa 60 bendova iz preko 20 zemalja.

WOMAD Festival crowd at the Showering Pavilion, The Royal Bath & West Showground.
Photo credit: Chris Greenwood.

Misao vodilja u organizaciji samog WOMAD festivala je bila spojiti razne muzičke stilove, uticaj neozapadne muzike na uspješne zapadne bendove i muzičare, te stvoriti širu publiku jer umjetnost, u ovom slučaju muzika, nema granice. Cilj je bio stvoriti festival koji slavi muziku kao univerzalni jezik.

Ideja za festival je započela razgovorom Petera Gabriela i režisera Marka Kidela o njihovom zajedničkom interesu za otkrivanje muzike iz različitih kultura i želji da se što više muzičara, bendova i umjetnika  okupi i upozna sa britanskom publikom na jednom mjestu. Prisjećajući se ideje i samih početaka, Peter Gabriel kaže kako njihov san nije bio da šire svjetsku muziku na jednom rock festivalu, već da dokažu da veliki umjetnici sami po sebi mogu da budu predvodnici svojih muzičkih žanrova. Željeli su pokazati da gdje god da ste rođeni, bez obzira na boju kože ili jezik, strastveni pristup u radu uvijek će imati toplu dobrodošlicu na WOMAD festivalu.

Kultni časopisa Bristol Recorder

Ključnu ulogu u kompletnoj priči uradio je Mark Kidel koji je u cjelokupni projekat WOMAD uključio grupu entuzijasta post-punk muzike koji su vodili časopis Bristol Recorder kao savršene promotore sa kojima je sklopio dogovor o promociji samog festivala. Također uloga Petera Gabriela u samoj organizaciji je bila velika uspstavivši je kontakt sa ljudima iz ovog kultnog časopisa gdje je pao dogovor o saradnji. Među njima je bio Thomas Brooman, koji je bio direktor festivala više od dvije decenije. „Možda nam je nedostajalo više profesionalizma u samom poduhvatu i muzičkog znanja, ali nam sigurno nije nedostajalo entuzijazma“, prisjeća se Tomas začetaka ovog sada kultnog festivala.

U jesen 2021.godine, originalne audio kasete koje su dokumentirale prvi WOMAD festivl pronađene su u arhivi u Real World-u i od tada počinje priča, započeo je istorijski proces restauracije 40-godišnjih snimaka, prevazilazeći mnoge tehničke izazove kako bi se osiguralo da se ovaj trenutak zaboravljene, historijske važnosti stavi na raspolaganje cjelokunoj muzčkoj kritici i da budu sačuvane od zaborava.

Live at WOMAD 1982 double LP  with gatefold packaging and 20 x 30 replica festival poster.
Preorder the album HERE.

Čini se da je sam poduhvat bacanja svjetla na ovaj važan muzički događaj od velike važnosti te da restauracija ovakvih dogadžaja ima smisla za nove generacije koje trebaju biti svjesne važnosti istih za njihovo odrastanje u vremenu kojem sada žive i koje donosi nove izazove.

Uživo na WOMAD 1982 je bila prilika da u tri dana poslušamo nevjerovatna muzička ostvarenja iz tog vremena – razglasi sa više bina, umjetnici iz mnogih krajeva svijeta; orginalne tradicionalne muzičke izvedbe iz Kine zahvaljujući muzičkom i plesnom ansamblu Tian Jin, te uzbudljivi afrički ritmovi iz The Drummers of Burundi su uz klasike nekih od najvećih imena pop scene ranih 80-ih, stvorili sliku da je tako otok  – Velka Britanija bilo mjesto gdje su se različiti muzički ritmovi i stilovi spojili u jedan savršen spoj.

The Drummers of Burundi at WOMAD Festival 1982.
Photo credit: Chris Greenwood.

Album počinje hipnotičkim, udarnim uvodom ‘Tabla Iqae’ grupe The Musicians of the Nile, nakon čega slijedi The Beat u izvanrednoj izvedbi ‘Mirror in the Bathroom’, dajući ton ostatku albuma koji, kao događaj vodi slušaoca na putovanje kroz svijet i nazad. Opušteno festivalsko okruženje pokazalo se savršenom postavom za Petera Gabriela da emituje potpuno novu muziku sa svog četvrtog albuma koji tek treba da bude objavljen, od kojih je ‘I Have the Touch’ uključena u ovu kompilaciju, zajedno s jednim od najranijih nastupa klasik Simple Mindsa ‘Promised You a Miracle’.

Svim srcem prihvatajući duh festivala, prvi od dva seta Petera Gabriela tog vikenda bio je nastup tokom kojeg je dijelio pozornicu sa Ekomeom, nacionalnim zapadnoafričkim “drum and dance” ansamblom iz Bristola, koji ga je pratio u dirljivoj verziji ‘Biko’, koji zatvara ovaj album uživo. Na drugom mjestu, post-punk bend Rip Rig & Panic (sa Neneh Cherry i Andi Oliverom na vokalu) izvode svoj hit ‘You're My Kind of Climate’ tu je i sjajni niz irskih kultnih grupa: The Chieftains, a Echo and the Bunnymen kojima se na sceni pridružio band “The Drummers of Burundi” u kultnoj izvedbi “Zimbo (All My Colours)”.

Sam omot albuma, kao i na originalnom festivalskom programu i posteru, nalazi se lik iz Theatre of Colour, predstave koja istražuje ideju “Living Colour” pozorišne kompanije Center Ocean Stream Theatre Company koja je potom izvedena na festivalu 1982. Omot je kreiran od Kalamandalam Barbara Vijayakumar, Center Ocean Stream koji se fokusirao se kretanje boje i oblika, u vizuelno zadivljujućoj izvedbi sa izvanrednim skulpturama/kostimima i scenografijom koju su oživjeli savremeni izvođači kako bi stvorili živu sliku.

Ekome rehearse with Peter Gabriel before their performance at WOMAD 1982. Photo credit: Larry Fast.

Iako je postigao značajan kulturološki uspjeh, festival je već te prve godine naišao na finansijske poteškoće. Naslov NME-a je objavio ‘WOMAD Brilliant but Bust’, a Peter Gabriel se ponovo okupio sa svojim bivšim kolegama iz benda Genesis za jednokratnu svirku kako bi spasio festival. Nakon nestabilnih početaka, WOMAD je ipak nstavio svoj put. Do kraja 80-ih, WOMAD je putovao na mnogo različitih lokacija širom Velike Britanije i počeo se širiti na međunarodnom nivou, događajima u Španiji, Italiji i Kanadi. Godine 1993. festival je bio na turneji po SAD-u, a publika od 100.000 ljudi u Golden Gate Parku u San Francisku učinila ga je najvećim pojedinačnim događajem na svijetu te godine. Trenutno se WOMAD događaji održavaju svake godine u Australiji, Novom Zelandu, Španiji i Čileu, čime je svoju prvobitnu misiju ostvario, a to je biti World Music događaj.

Album Live at WOMAD 1982 ugledao je svjetlo dana 29. jula ove godine za njihovu domicilnu izdavačku kuću Real World Records, i dostupan je na 2 CD i 2 LP (u preklopnom paketu sa replikom festivalskog plakata iz 1982). “Kama K'iwacu” koju su na festivalu izveli The Drummers of Burundi sada je dostupna za streaming na svim digitalnim platformama.

Podijelite:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Podijelite

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Povezane novosti