Search
Close this search box.

LAIBACHU NAGRADA ZA DOPRINOS KULTURI SJEĆANJA

Sinoć je u Narodnom pozorištu Sarajevo predstavom slovenačke grupe Laibach zatvoreno 28. izdanje Modula Memorije, koje je ove godine trajalo od početka aprila do 9. maja. Program Modula Memorije je zaokružen gostovanjem kultne grupe Laibach simbolično na Dan pobjede nad fašizmom, te ujedno i Dan Evrope.

Publika je imala priliku da uživa u sat ipo istinskog muzičko-scenskog spektakla unutar kojih su se umjetnici bavili svim onim temama i pitanjima koja Modul Memorije postavlja kroz svoje programe još od ratne 1995. godine, kada je i pokrenut kao program. Po završetku predstave, Nihad Kreševljaković direktor J.U.MES-a je i zvanično dodijelio Nagradu za doprinos očuvanju kulture sjećanja ovogodišnjim laureatima, koju je ispred grupe Laibach preuzeo Peter Mlakar.

Kreševljaković je, podsjećajući na vezu Laibacha sa Sarajevom i na ono zbog čega su oni tolike godine relevantni ne samo kao umjetnici, već i kao intelektualci, istaknuo:

„U trenutku dok su građanke i građani Sarajeva, uprkos embargu, bili odlučni ne prekinuti svoju borbu protiv zla bezobzira što su ih agresori snajperima, granatama i bombama gađali u srce i u glavu pokušavajući da nam razvuku mozak ili da nas, kako to upravo Peter Mlakar reče 1995.g. na istom ovom mjestu, „pretvore u zombije“.

Ivan Mlakar – Laibach / Photo By Velija Hasanbegović

LAIBACH je bio među onim rijetkim koji su prepoznali važnost te borbe i važnost dolaska u grad pod opsadom. Oni su na dan potpisivanja Daytonskog sporazuma baš na ovom mjestu proglasili državu NSK te održali nezaboravni koncert. Unatoč svom ludilu koje je Dayton donio, postoje i dvije lijepe stvari vezane za taj datum, a to su: da je to bila najava dolaska mira i prestanak krvoprolića, te taj Laibachov koncert u Sarajevu. Zbog toga, danas, 9. maja ,kada obilježavamo, možda ne pobjedu nad fašizmom, ali definitivno našu odlučnost da se zauvijek borimo protiv zla fašizma u svim njegovim oblicima, želim u ime programama Modul Memorije zahvaliti vam se što tada, 90tih godina, niste bili nijemi evropski posmatrači koji su samo gledali šta se ovdje događa. Hvala vam što ste čuli naš  poziv u pomoć i što ste došli ovdje da skupa branimo istinske vrijednosti demokracije i istinske vrijednosti Evrope kao prostora koji slavi različitost kao svoje najveće bogatstvo. Hvala vam što ste se u ključnom trenutku evropske historije identificirali sa nama i odlučili da svi skupa budemo ljudi.“

Ivan Mlakar, jedan od članova grupe Laibach, koji je u Sarajevu bio te 1995. godine i nastupao sa Laibachom u Narodnom pozorištu, zahvalio se na Nagradi i na časti koja im je ukazana, te kao i prije skoro tridetest godina, sa istog mjesta Sarajevu poslao poruku da treba da nastavi svoju borbu protiv zla i ostane na ispravnoj strani.

Oznake: Laibach
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti