Search
Close this search box.

LAIBACH VRAĆA EVROVIZIJU U KIJEV

Dok će ostatak Evrope 9. maja u Liverpulu slaviti svoju ideju slobode i solidarnosti, slovenački industrial  band Laibach će u muzičkoj dvorani Bel Etage u Kijevu održati specijalni koncert, a zahvaljujući Oružanim snagama Ukrajine.

Oni time pokušavaju vratiti Evroviziju u Ukrajinu, u zemlji napaćenoj ruskom invazijom, gdje joj je mjesto i gdje se trenutno odvija jedina prava i stvarna vizija Evrope.

‘Evrovizija’ je naziv specijalnog koncertnog programa legendarnog slovenačkog benda, koji će biti jedan od prvih stranih bendova koji će od početka rata u februaru 2022. nastupiti u Kijevu. Laibach će predstaviti neke od svojih himnične pjesme, ali i njihovu najnoviju pjesmu “The Engine of Survival”, koja još uvijek čeka zvanično izdanje. Ovim koncertom Laibach podržava Ukrajinu i Ukrajince u njihovoj borbi protiv ruske i svake druge agresije. Grupa se dugo upoređivala sa vojnim marširajućim bendovima stvorenim da održe visok moral na bojnom polju. Zato su himne i koračnice osnova njihovih kompozicija.

LAIBACH:KYIV

Uoči koncerta Laibach je poslao poruku ukrajinskom narodu:

“Dragi Ukrajinci, ljudi neporaženog Kijeva i ljubitelji muzike!

Ne dolazimo u Ukrajinu da budemo prva, druga ili treća grupa koja će nastupiti u vašem glavnom gradu tokom rata, kako su neki mediji objavili, već kao jasan izraz podrške vašoj zemlji u ovom ratu.

Ovdje moramo naglasiti da neke od naših izjava, koje možda nisu bile u skladu s vašim razmišljanjem, nikada nisu imale za cilj da vas na bilo koji način uvrijede ili da umanje važnost vaše pravedne borbe. Od prvih dana ruske agresije na Ukrajinu zauzeli smo nedvosmislen stav i ponovili da u modernom društvu nema mjesta ratu. Geopolitička pitanja se ne mogu riješiti oružanim napadom i političkim huškanjem. Takođe smo odmah otkazali sve planirane nastupe u Rusiji i u svim intervjuima osudili rusku agresiju u ovom ratu. Da ne pogrešimo – volimo rusku književnost, muziku i umetnost. Volimo Dostojevskog, Bulgakova, Čajkovskog, Skrjabina, Majakovskog, Tatlina, Rodčenka i El Lisickog – da spomenemo samo neke – i uvek ćemo to voleti. Ali u ovom besmislenom ratu između Rusije i Ukrajine, mi smo svim srcem na strani Ukrajine i njenog naroda, koji se – kao u staroj biblijskoj priči o Davidu i Golijatu – dostojanstveno bori protiv jačeg neprijatelja. Tugujemo sa vama za nevinim žrtvama. Radujemo se sa vama vašim pobedama.

Ovim koncertom u Kijevu, dakle, pratimo zov srca, a ne zov razuma. Iskreno želimo Ukrajini mir i pobjedu u ovom ratu i za nas će biti velika čast nastupiti u ovim teškim vremenima u hrabroj i prkosnoj prijestolnici vaše veličanstvene zemlje.

Svima koji sumnjaju u naše stavove, zato još jednom jasno stavimo do znanja da je Rusija glavni agresor u ovom sukobu destruktivnih političkih i geostrateških interesa. Ruska vojska je ilegalno ušla na stranu teritoriju sa oružjem i započela ovaj strašni rat. Ukrajina stoga ima svako pravo da se brani i mora se braniti svim sredstvima. U tome vas bezuslovno podržavamo, zato dolazimo u Kijev i ovom prilikom pozivamo svjetske sile da što prije sjednu za zeleni sto i prekinu ovo nepodnošljivo klanje i sve druge ratove i vojne sukobe oko svijetu.

Sav prihod od prodaje ulaznica doniramo u dobrotvorne svrhe, bez ikakvih obaveza. Slava Ukrajini!“

Laibach postoji više od 40 godina i izdali su mnoge albume, te su imali veliki utjecaj na razvoj onoga što se naziva industrijskom muzikom. Bili su glavna inspiracija za Nine Inch Nails, Rammstein i mnoge druge bendove.

Koncert će se održati u petak, 31. marta u muzičkoj dvorani Bel Etage u Kijevu, sa početkom u 18:00 sati. Sva sredstva prikupljena od prodatih ulaznica sa ovog koncerta biće donirana humanitarnoj organizaciji koja radi u Ukrajini.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti