Search
Close this search box.

LAIBACH U SARAJEVU NA DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM

U okviru zatvaranja 28. izdanja Modula Memorije, u Narodnom pozorištu će se na Dan pobjede nad fašizmom, održati pravi muzičko-scenski spektakl, nastup kultne slovenačke grupe Laibach.

Jedan od ciljeva Modula Memorije jeste dovesti programe iz cijelog svijeta i na taj način skrenuti

pažnju na ostala mjesta stradanja te priče ljudi koji su pogođeni tim stradanjem, kao i umjetnike koji se bave sličnim ili istim pitanjima kroz svoju umjetnosti i kojima je, prije svega, u fokusu njihove umjetnosti neraskidiva veza između etike i estetike.

Upravo iz tog razloga, u okviru Modula Memorije 2023 bit će upriličeno gostovanje poznate slovenačke grupe „Laibach“. Predstava „Laibach – Wir sind das Volk“ zatvorit će ovogodišnje izdanje Modula Memorije 9. maja 2023, na Dan pobjede nad fašizmom, čime žele poslati jasnu poruku. Ovaj muzičko-scenski spektakl bit će održan na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu što nosi određenu simboliku obzirom na činjenicu da je upravo u Narodnom pozorištu grupa „Laibach“ nastupala u decembru 1995. godine, u opkoljenom Sarajevu, želeći na taj način da obilježi potpisivanje Daytonskog sporazuma.

Od svog osnivanja 1980. godine, „Laibach“ se (historijski njemački naziv za Ljubljanu, glavni grad Slovenije) više puta bavio njemačkom historijom, kulturom i ideologijom – posebno kroz prizmu totalitarizma u 20. stoljeću. Članovi benda „Laibach“ su krajem 1990., kad su počela politička previranja u Jugoslaviji, „osnovali“ vlastitu utopijsku državu „NSK“ (Neue Slowenische Kunst) koja je imala vlastiti pasoš, novac i zastavu. Prilikom gostovanja u Sarajevu 1995., „Laibach“ je Sarajevo proglasio članom NSK. U Narodnom pozorištu je postavljena ploča samoprozvane države, koja se i danas nalazi na istom mjestu, a svi posjetitelji i posjetiteljice koncerta su dobili NSK pasoše. Čak su i mnogi uposlenici Pozorišta vlasnici tih pasoša.

„Wir sind das Volk“ zasnovan je na tekstovima Heinera Müllera (1929-1995), jednog od najznačajniji pisci njemačkog govornog područja još od Brechta. Laibachova veza sa pozorištem

počinje kada su 1984. godine komponovali muziku za Müllerov „Kvartet“, čija premijera je bila u

Slovenačkom narodnom pozorištu Ljubljana. Sljedeće godine, članovi benda se u Berlinu lično susreću sa Müllerom i tada im on predlaže saradnju. Na žalost, do te vrste saradnje je došlo tek postuhmno, kada je „Laibach“ producirao performans baziran na Müllerovim tekstovima.

Direkcija J.U. MES i programa Modul Memorije obavještava našu publiku da će ulaznice za predstavu Laibacha “Wir sind das Volk” biti besplatne i moći će se preuzeti u prostorijama J.U. MES, Maršala Tita 54/I, od srijede 3. maja, svaki radni dan u periodu od 10 do 17 sati.

Oznake: Laibach
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti