Search
Close this search box.

KULTURA JE INVESTICAJ A NE TROŠAK „DUBIOZA KOLEKTIV“!

Sarajevo ponovo postaje hit destinacija za Novu godinu. Na centralnom novogodišnjem dočeku ispred Vječne vatre građane Sarajeva i turiste uvodi “Dubioza kolektiv”. Od strane Ekonomskog instituta Univerziteta u Sarajevu urađena je analiza opravdanosti ulaganja budžetskih sredstva u organizaciju javnog dočeka Nove godine, a koja je potvrdila značajan povrat investicije pored same činjenice da će Sarajevo postati hit destinacija tih prazničnih dana.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, direktor Turističke zajednice Kenan Magoda, svima koji žele dočekati Novu godinu u Sarajevu obećali su nezaboravan doček, fantastičnu atmosferu i puno zabave, uz jedan od najboljih i najpoznatijih bendova, Dubiozu kolektiv.

“Ja ću govoriti o dvije stvari. Prva o Dubiozi kolektiv i tome kako jedan bend nastaje i kakav treba biti naš odnos – Sarajeva, Bosne i Hercegovine prema svojim brendovima u muzičkoj industriji. A onda ću govoriti o činjenici da ćemo ih platiti, kao i o činjenici da ćemo uložiti novac u nešto što se zove doček Nove godine. Znači nećemo improvizovati, nego ćemo uložiti novac u to”, kazao je na početku svog obraćanja premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Premijer KS Edin Forto

Naglasio je i kako je Sarajevo bilo centar regije ‘80. i ‘90. godina, jer je neko imao viziju, sagradio infrastrukturu, otvorio je mladima, da bi poslije došli rezultati.

“To je ono što je falilo poslijeratnom Sarajevu, ono što mi sada zajedno radimo. Otvaramo kulturnu infrastrukturu mladim bendovima, ne samo muzičkim nego i drugoj kulturnoj i kreativnoj industriji, kako bi oni postali veliki brendovi koji će onda nositi glas o Sarajevu širom svijeta”, poručio je premijer Forto.

Pred prisutnima se javno zapitao šta je to onda Dubioza kolektiv uradila, te dao odgovor.

“Oni su uprkos državi, a ne zahvaljujući njoj postali regionalni bend. Mi smo, naprimjer, u ovim danima upravo sa Exit festivalom, koji je jedan od najvećih svjetskih festivalskih brendova, razgovarali kako bismo doveli jednu verziju ovog festivala u Sarajevo. Znate šta su oni rekli o Dubiozi kolektiva? Rekli su da je to jedan najveći regionalni bend. Mislim da mi kao Sarajevo moramo prestati sumnjičavo i sa podozrenjem gledati na ono što je naše. Trebamo ih prigrliti, a nakon što su postigli ovaj uspjeh, trebamo ih i platiti. Oni da hoće besplatno da sviraju, mi im ne bi dozvolili, nego bi im platili da sviraju, jer su to zaslužili, jer im svi plaćaju. I treba da im plaćaju”, naglasio je premijer.

Obrazložio je i kako Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo treba da ulažu u nešto ovako.

“Kada napunimo hotele, restorane i ljudi dođu i osjete energiju Sarajeva, koja je neponovljiva bilo gdje u svijetu, svaki sljedeći put će htjeti da se ovdje vrate, da borave, ne samo da potroše novac kao turisti, nego da stvaraju i da rade u Sarajevu. To je suština ovog ulaganja dijela naše države”, objasnio je premijer Forto.

gradonačelnica Benjamina Karić

Gradonačelnica Karić kazala je kako očekuje da će, nakon nastupa Dine Merlina na javnom dočeku Nove godine, kada smo imali preko 70.000 posjetilaca, ovaj put biti i pomjerene granice, da će Sarajevo biti puno turista iz regiona.

“Iskoristit ću priliku, naravno, da pozovem i sve naše drage sugrađane, kao i sve Bosance i Hercegovce da dođu u Sarajevo i da se radujemo zajedno. Obećavamo sjajan doček”, istakla je gradonačelnica.

Kenan Magoda Turistička zajednica KS

Govoreći o ovogodišnjoj organizaciji dočeka Nove godine, direktor Turističke zajednice KS  Kenan Magoda je istakao da odabir Dubioze kolektiva, kao najznačajnijeg muzičkog izvoznog brenda Bosne i Hercegovine, jasno pokazuje opredjeljenje da se Sarajevo još jednom učini centrom regije, poželjnom destinacijom za brojne domaće i inostrane turiste. “Uprkos željama nekih pojedinaca, Sarajevo neće biti grad tame i magle, nego će biti grad filma i zabave, i to još jednom poručujemo sa ovog mjesta. Ponosni smo što smo na vrijeme i hrabro ušli u organizaciju jednog od najbitnijih događaja u jednoj kalendarskoj godini-dočeka Nove godine”, poručio je između ostalog direktor Magoda.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti