Search
Close this search box.

KONCERTI SVJETSKIH ATRAKCIJA NA BAŠČARŠIJSKIM NOĆIMA

Da sarajevske pozornice sve češće imaju priliku ugostiti svjetska muzička imena svjedoči i sljedeća informacija. Iz Bosanskog kulturnog centra koji je izvršni organizator Festivala Baščaršijske noći, najavljuju iznenađenje za posjetioce, koncert svjetske atrakcije, benda  FEMI KUTI & The Positive Force, kao i koncert grupe DADO TOPIĆ & TIME Company.

FEMI KUTI briljira kao vrhunski solista na (alt i sopran) saksofonu, trubi i orguljama, a ništa slabiji nije ni kao pjevač. Njegova muzika koju naziva afrobeat predstavlja energičan i šarolik zvučni kolorit i crossover spoj funka, soul-jazza, tradicionalne muzike Zapadne Afrike sa primjesama punka, sambe, salse i hip-hopa.

Kao nekada Bob Marley i Femi Kuti osim muzike na koncertima prenosi i društvenu poruku o Africi, njenim prirodnim bogatstvima, ali i o siromaštvu i izgladnjelim ljudima, njenim neprestanim ratovima, umjetnim pravolinijskim granicama među državama koje su povukli kolonizatori i nametnutim društvenim uređenjima. Sve to uz pozitivan stav o životu vodeći se parolom svoga oca da muzika može biti oružje budućnosti koje će doprinijeti miru.

Zbog svog aktivizma usmjerenog protiv društvene i socijalne nepravde, te skretanja pažnje na aktuelni problem AIDS-a u Africi, Femi Kuti je 2022. godine proglašen UNICEF-ovim ambasadorom dobre volje, a Amnesty International ga je 2012. godine imenovao za afričkog ambasadora.

U Sarajevo dolazi u pratnji svog benda od trinaest članova “The Positive Force”. Prema riječima muzičkih kritičara i znalaca ovaj bend nije specifičan samo po brojnosti, nego i po izuzetnim nastupima na kojima, svojom ritam sekcijom koja se poigrava sa nepravilnim afričkim ritmovima i snažnom četveročlanom duvačkom sekcijom, naprosto “žare i pale”. Muzičari koji se nalaze iza Femi Kutija, uspješno kombiniraju “naelektrisano” muziciranje na najvišem profesionalnom nivou sa šoubiznisom, zabavom i plesom, tako da čine da na kraju izgleda kao da je publika na pozornici pratila ne jedan nego tri nezaboravna šou programa. 

Femi Kuti je najstariji sin nigerijskog velikana afrobeat muzike, Fela Kutija. Gotovo je nemoguće procijeniti i naglasiti koliku važnost i uticaj je njegov otac, Fela Kuti, imao na savremenu muziku Afrike, ali i na različite muzičke žanrove širom svijeta. Spomenimo samo da su pod velikim uticajem Fela Kutija bili mnogobrojni američki jazz muzičari, ali i pioniri novog vala kao što su Talking Headsi, ili muzičar i producent svjetskog glasa Brian Eno.

Godine 2002. Femi je obradio klasik svog oca, pjesmu  “Water No Get Enemy” za album Red Hot & Riot. Kompilaciju su objavili Red Hot Organization i MCA kao posvetu Fela Kutiju. Na ovom projektu Femi je kao saradnike angažovao vrhunske američke umjetnike kao što su: D'Angela, Macy Gray, Soultronics, Nile Rodgersa i Roya Hargrovea. Sav prihod od tribute albuma doniran je dobrotvornim organizacijama posvećenim podizanju svijesti o AIDS-u i borbi protiv ove bolesti.

Albumi koje je potom objavo: Day by Day, 2008. dvostruki film Africa for Africa 2011. i No Place for My Dream iz 2013. nominirani su za nagradu Grammy u Sjedinjenim Državama u kategoriji world muzike.

Godine 2011. Femi Kuti & The Positive Force nastupali su na turneji sa Red Hot Chili Peppersima u Europi.

ADOLF TOPIĆ, POZNATIJI KAO DADO TOPIĆ, hrvatski je muzičar, tekstopisac, aranžer, gitarist i rock pjevač. Rođen je 1949. u Novoj Gradiški.  Njegov muzički put počinje u srednjoj školi, kao član sastava „Đavolji eliksiri“, gdje je pjevao i svirao bas. Svirao je u grupi “Lavine“ i “Dinamiti“.  Godine 1969. postaje član sastava “Korni grupe“. Popularnost stječe sa zagrebačkom grupom “Time“, koju osniva zajedno s Vladimirom Mihaljekom. S grupom “Time“ i “Pop selekcijom“ nastupao je po Berlinu, gdje su dobili nagradu za pjesmu “Berlin“ na Svjetskom festivalu mladih u Berlinu.

Nakon raspada “Timea“, počinje sa svojom samostalnom karijerom. Topić je snimio dupli solistički koncert “Neosedlani“1979. godine.

U pjesmi “Hej Jugoslaveni“  iskoristio je stihove Exuperyja, Jure Kaštelana i Alekse Šantića. Album “Šaputanje na jastuku“ objavio je 1980. godine. Godine 1984. “Negdje izvan planeta – Princeza“, a “Bolji život“ 1986. godine.  “Call it Love“ objavljuje 1993. godine. Surađivao je s grupom “Smak” na njihovom albumu “Zašto ne volim sneg” iz 1981. godine. Dado je sa spomenutom grupom otpjevao istoimenu pjesmu s albuma. Topić se okušao i u glumi, te je glumio u “Crnoj kraljici”. Ova je rock opera praizvedbu imala 1995. godine u Lisinskom. Potpisuju ju Ivica Krajač i Zlatko Tanodi. 1998. godine Dado Topić ponovo počinje nastupati s grupom “Time” s kojom je odradio nekoliko koncerata. U to vrijeme je surađivao s grupom “Parni valjak” i “Telephone Blues Band”. Godine 2001. Topić je objavio album “Otok u moru tišine”, a 2004. “Apsolutno sve”. Na vrh hrvatske muzičke scene vratio se s grupom “Dragonfly” i pjesmom “Vjerujem u ljubav” koja je pobijedila na Dori 2007. godine.

S ovom je grupom Topić nastupao kao predgrupa na koncertu Bryan Adamsa u Osijeku. Godine 2008. Topić je sudjelovao na snimanju i promociji studijskog albuma makedonske grupe “Leb i Sol”. Na njihovom albumu “I taka nataka” otpjevao je dvije kompozicije. Godine 2016. objavio je dva albuma: “Dado Topić Live in Kerempuh” i “The Ultimate Collectio. Godine 1994. snimio je duet s Akijem Rahimovskim i njegovim bendom “Parni valjak” za pjesmu “Molitva” za koju je dobio Porin u kategoriji za najbolju vokalnu suradnju.

Femi Kuti, sin legendarnog Fela Kutija (Nigerija) rodonačelnika muzičkog pravca afrobeat, nastupit će na Tgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, u subotu, 22. jula u 22 sata.

Prije njih publiku će od 20 sati zagrijati veterani i pioniri rock muzike na ovim prostorima DADO TOPIĆ & TIME Company.  “Makedonija”, “Za koji život treba da se rodim”, “Da li znaš da te volim”,  spomenimo samo neke od kultnih pjesama sa kojima je grupa Time sedamdesetih godina prošlog stoljeća stekla reputaciju najvažnije progresivne rock grupe ex Jugoslavije. Koncert se organizuje u saradnji sa Narodnim pozorištem Sarajevo/Kultura na ulice, pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i u partnerstvu sa Turističkom zajednicom KS. Ulaz je besplatan.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti