Search
Close this search box.

KONCERT „LADY SINGS JAZZ“ POSVEĆEN BILLIE HOLIDAY

Bosanski kulturni centar najavljuje muzičko-scenski performans pod nazivom “Lady sings the Jazz” – Billie Holliday, posvećen jednoj od najznačajnijih jazz pjevačica svih vremena.

Publiku će na svojevrsno muzičko putovanje kroz jazz standarde iz repertoara ove jedinstvene američke jazz pjevačice povesti: Žaneta Medinceva – scenaristkinja, muzički urednik, pijanistkinja i vokalna interpretatorka iz Ukrajine, zadužena za klavir i vokalnu izvedbu, Bojan Dizdarević – jazz umjetnik, gitarista, vokalista, kompozitor i aranžer iz Sarajeva, te Zlatan  Džanović na bas gitari i u vokalnom izvođenju. Voditeljica ovog interesantnog muzičkog programa je Vanesa Glođo, akademska glumica, zaposlena u ansamblu Kamernog teatra 55.

Billie Holliday –

Billie Holiday je bila jedna od najuticajnijih jazz pjevačica svih vremena. Imala je uspješnu karijeru dugi niz godina prije nego što je izgubila bitku s ovisnošću. Holiday je imala uspješnu karijeru jazz pjevačice u svojoj muzikoj karijeri nego što je izgubila bitku sa upotrebomopijata. Poznata i kao Lady Day, njena autobiografija je snimljena u filmu Lady Sings the Blues iz 1972. godine. 2000. godine Holiday je uvršten u Rock and Roll Hall of Fame.

Na početku i na kraju koncerta posvećenog Billie Holiday, bit će prikazani i dijelovi iz filma koji govori o životu proslavljene interpretatorke koja je ostavila neizbrisiv trag u svijetu jazz muzike. “If I’m going to sing like someone else, then I don’t need to sing at all.” – “Ako ću da pjevam poput nekog drugog, onda ne treba da pjevam nikako.”

Ove riječi vjerovatno najtačnije opisuju muzički stil i karakter Billie Holiday. Bila je jedinstvena, neponovljiva, beskompromisna. Nije imala formalno muzičko obrazovanje, ali su izvanredan sluh i emotivna istančanost u izvođenju učinili brojne njene pjesme bezvremenskim klasicima. Billie Holiday se smatra jednom od najboljih jazz vokalistica svih vremena. Nesumnjivo je dovela do svojevrsne revolucije u načinu izvođenja pjesama, čineći emocionalnu improvizaciju sastavnim dijelom svakog svog nastupa. Uticala na brojne muzičare i umjetnike širom svijeta koji su u njoj vidjeli uzor, a ponekad čak i nedostižni ideal.

Program će se održati u galeriji BKC-a, u utorak, 21. novembra u 19,30 sati. Ulaz na koncert je besplatan.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti