Search
Close this search box.

KONCERT I KREATIVNA RADIONICA GITARISTE MURISA VARAJIĆA U SKLOPU DANA KANTONA SARAJEVO!

U okviru manifeastacije Dani Kantona Sarajevo, Muris Varajić, jedan od najboljih gitarista Bosne i Hercegovine, ali i regiona, održat će koncert i workshop/kreativnu radionicu gitare na Ilidži. Nakon nastupa posjetioci će biti u prilici postavljati pitanja, a cijeli program je baziran na konceptu druženja i muziciranja u toku kojeg će se ukazati na neke muzičke osnove i eventualne propuste i najučestalije greške koje muzičari imaju u tehnici sviranja. Ukratko: sviranje, druženje, razgovor, pitanja i odgovori.

Muris Varajić je svirao sa brojnim poznatim muzičkim-estradnim imenima iz BiH, regiona, ali i svijeta. Solo karijeru ostvaruje 2007. godine kada za strano tržište objavljuje instrumentalni album Let It Out. Album bilježi odlične kritike, a časopis Guitar Player u julu iste godine piše članak o njemu. Počinje raditi kao učitelj gitare, piše kolumne za ChopsFromHell.com i radi video predavanja za GuitarMasterClass.net. Pobjednik je gitarističkog takmičenja Steve Vai Competition u Londonu 2008. godine. Kompozicija “Mojo Oro” proglašena je najboljim etno instrumentalom na Just Plain Folks radijskom festivalu u Sjedinjenim Državama. Dvije godine za redom 2008. i 2009. bio je finalist svjetskog takmičenja Guitar Idol koje se održavalo u Londonu. Laureat je nagrade AMUS-a “Bodo Kovačević” za doprinos instrumentalnoj muzici u BiH.

Bosanskohercegovački rock gitarista Muris Varajić 2021. godine dobio je veliko priznanje za svoje umijeće angažmanom u bendu „Ian Paice & Purpendicular (featuring Neil Murray)“, u kojem svira zajedno sa bubnjarom i basistom legendarnih grupa Deep Purple i Whitesnake. Kao solist nastupa u čitavoj regiji, od Austrije do Makedonije, gdje najčešće izvodi pjesme Pink Floyda, Dair Straitsa, Deep Purplea, Joe Satriania i drugih, ali i svoja autorska djela rađena u specifičnom i prepoznatljivom muzičkom stilu.

Muris Varajić

Njegova i impozantna muzička karijera nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Svoje prve muzičke korake počinje u opkoljenom Sarajevu, ‘93 kada prvi put uzima gitaru u ruke te počinje preslušavati vrhunske svjetske gitariste poput Steva Vaia, Joea Satriania, Yngwiea Malmsteena, Mark Knopflera, David Gilmoura,Vlatka Stefanovskog i druge.  Gitaru počinje počinje vježbati 6 do 7 sati dnevno. U Sarajevu 1994. godine upisuje Music Hign School. Godine 1996. sa sastavom Maelstrom počinje svirati po Sarajevskim rock klubovima, a imaju i nekoliko nastupa u raznim TV emisijama. Istovremeno svira s drugim istaknutim muzičarima i počinje raditi kao studijski muzičar. Prvi veliki nastup ostvaruje na koncertu Hari mata Harija u olimpijskoj dvorani Skenderija u Sarajevu, gdje je svirao gitaru i pjevao prateće vokale.  Godine 2000. osniva progresivni rock sastav Puls u kojemu zajedno s njim sviraju još i Mirza Saračević (vokal), Nail Jusić (klavijature), Borjan Milošević (bas gitara) i Amir Krivić (bubnjevi). Odlično prihvaćeni od publike, u Zenici na Heineken Music Festivalu, osvajaju dvije nagrade. Sastav se razilazi kada Muris odlazi svirati s Tifa bandom s kojim ostvaruje brojne nastupe u regiji i Europi. Sa istom ekipom, bez Tife, osniva Tonight Show Band. Rade kao prateći sastav za brojne bosanskohercegovačke muzičare, te kao klupski cover band. Svirao je u jednom od najpoznatijih balkanskih etno sastava, grupi Mostar Sevdah Reunion. Kao jedan od najboljih u generaciji, 1998. godine, u Sarajevu završava Srednju muzičku školu. Iste godine, također u Sarajevu, upisuje Muzičku akademiju koju zbog zastarjelog plana i programa ubrzo napušta.

Koncert i& Workshop

Solo karijeru ostvaruje 2007. godine kada za strano tržište objavljuje instrumentalni album Let It Out. Album bilježi odlične kritike, a časopis Guitar Player u julu iste godine piše članak o njemu. Počinje raditi kao učitelj gitare, piše kolumne za ChopsFromHell.com i radi video predavanja za GuitarMasterClass.net. Pobjednik je gitarističkog takmičenja Steve Vai Competition u Londonu 2008. godine. Kompozicija “Mojo Oro” proglašena je najboljim etno instrumentalom na Just Plain Folks radijskom festivalu u Sjedinjenim Državama. Dvije godine za redom 2008. i 2009. bio je finalist svjetskog takmičenja Guitar Idol koje se održavalo u Londonu. Laureat je nagrade AMUS-a “Bodo Kovačević” za doprinos instrumentalnoj muzici u BiH. Bosanskohercegovački rock gitarista Muris Varajić 2021. godine dobio je veliko priznanje za svoje umijeće angažmanom u bendu  „Ian Paice & Purpendicular (featuring Neil Murray)“, u kojem svira zajedno sa bubnjarom i basistom legendarnih grupa Deep Purple i Whitesnake. Kao solist nastupa u čitavoj regiji, od Austrije do Makedonije, gdje najčešće izvodi pjesme Pink Floyda, Dair Straitsa, Deep Purplea, Joe Satriania i drugih, ali i svoja autorska djela rađena u specifičnom i prepoznatljivom muzičkom stilu. U svojoj karijeri osvaja brojne nagrade, kao što su: Pobjednik gitarskog takmičenja „Steve Vai Competition“ održanog u Londonu 2008. godine. Skladba „Mojo Oro” – proglašena najboljim etno instrumentalom na festivalu „Just Plain Folks Music award“ u Sjedinjenim Državama 2009. godine. 2008. i 2009. godine finalist gitarskog natjecanja „World Guitar Idol“ u Londonu. Dobitnik „Popularity Oscara“ u kategoriji najbolji instrumentalist, Banja Luka 2011. godine.

Koncert Murisa Varajića će se održati u četvrtak, 05. 05. 2022. u 18:00 sati u Multimedijalnom centru Ilidža (bivše kino Igman). Ulaz je slobodan.

Oznake: Koncert
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti