Search
Close this search box.

KLAPA DIŠPET PREDSTAVLJA PRVI SINGL SA NOVOG ALBUMA “PELINČE, PELINČE”

Nakon što su krajem prošle godine izdale, a potom i promovirale novi album koncertima u Tokyu, djevojke iz klape Dišpet predstavljaju nam sa dolaskom proljeća prvi singl, poljsku poskočicu “Pelinče, pelinče”. Album “Jedna ura ‘lada” sadržava nove a cappella napjeve koji oslikavaju rad žena u poljima Dalmacije i Primorja. Album je snimljen, masteriran i objavljen pod etiketom SoundBrick studija.

Klapa Dišpet prvim singlom Pelinče, pelinče otvara promociju najnovijeg tematskog albuma “Jedna ura ‘lada”. Nakon što su krajem prošle godine izdale, a potom i promovirale novi album koncertima u Tokyu, djevojke iz klape Dišpet s dolaskom proljeća predstavljaju nam poljsku poskočicu u kojoj se savršeno spajaju motivi dubrovačkog priobalja s ondašnjim načinom ženskog pjevanja u polju. Istraživanjem muzičke baštine prošloga stoljeća i oživljavanjem napjeva autori i pjevačice odaju počast toj zaboravljenoj ženskoj svakodnevici.

Cover / Album “Jedna ura ‘lada”

Tokom svog rada Klapa Dišpet djeluje već gotovo 25 godina te se aktivno bavi očuvanjem tradicijskih napjeva kroz saradnju s uglednim etnomuzikolozima i skladateljima (Ljubo Stipišić, Krešimir Magdić, Dinko Fio, Joško Ćaleta i drugi), te bogatu izdavačku djelatnost (5 nosača zvuka i jedna zbirka nota za ženske klape, jedinstvena u Hrvatskoj). Osnivač klape Dišpet i dugogodišnji voditelj do kraja 2013. je Jurica Bošković, a stalni suradnici klape su i klapski stručnjaci Joško Ćaleta, Marko Rogošić, Vedran Bonačić i maestro Dinko Fio do njegove smrti 2011.

„Pelinče, pelinče“ prvi je i najavni singl s EP albuma klape Dišpet čiji tekst i muziku prema elementima pjevanja o branju pelina iz dubrovačkog primorja potpisuje Vedran Bonačić. Album je snimljen, masteriran i objavljen pod okriljem SoundBrick studija, a produkcijski ga potpisuje prepoznatljivo i etablirano uho, Luka Grubišić-Čabo.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti