Search
Close this search box.

KIANE HAYERI: IZLOŽBA FOTOGRAFIJA POSVEĆENA AVGANISTANU U SARAJEVU

U organizaciji WARM – a, a u sklopu Baščarčijskih nooći 6. juna je u Galeriji JU “Bosanski kulturni centar KS”  upriličena izložba fotografija pod nazivom „Kiana Hayeri: Avganistan“.

Mnogobrojni posjetioci ove veoma inspirativne izložbe imali su priliku vidjeti izložbu koja sadrži 120 fotografija različitih formata koje su postavljene na 12 bijelih zidova.

Radi se o vrhunskim fotografijama autorice koja je viši TED saradnik i redovni saradnik New York Timesa. Dobitnica je nagrade National Geographic Explorer, nagrade Tim Hetherington Visionary 2020. godine za svoj predloženi projekat otkrivanja opasnosti diletantskog “hit & run” novinarstva. Iste godine proglašena je za šestog dobitnika nagrade James Foley za izvještavanje o sukobima. Godine 2021. dobila je zlatnu medalju Robert Capa za njenu fotografsku seriju „Gdje je zatvor vrsta slobode” dokumentujući živote afganistanskih žena u zatvoru Heart. Kiana je 2022. godine bila dio izvještajnog tima New York Timesa koji je osvojio nagradu Hal Boyle za “Kolaps Afganistana”, te su ušli u uži izbor u okviru Međunarodnog izvještavanja za Pulitzerovu nagradu 2022.

Autorica izložbe – Kiana Hayeri

Autorica se tokom promocije obratila prisutnim posjetiocima sljedećim riječima: “U Avganistanu sam živjela 8 godina, četvrtinu svog života sam provela tamo što me oblikovalo kao ličnost. Srce nam se slamalo prije godinu dana, nismo mogli vjerovati šta se događa, gledati kako zemlja opet tone u mrak. Praktično je 20 godina progresa nestalo u tih 20 dana”, aludirajući na povratak Talibana i zauzimanje zemlje.

Njeni radovi su se između ostalih pojavljivali u časopisima: Harprers Magazine, Foreign Policy, Washington Post, NPR, Monocle Magazine, Wall Street Journal, Le Monde, The Globe and Mail. Kiana trenutno živi u Kabulu u Avganistanu, odakle kao fotograf svojim radom pokriva regiju.

Izložba će biti otvorena za posjete do 10. jula, svaki dan u period od 10,00  do 18,00 sati. Kustosi izložbe su  Lejla Hodžić i Damir Šagolj.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti