Search
Close this search box.

JUČER JE U SARAJEVU PREMINUO SEJO PITIĆ

Legendarni interpretator narodne muzike i sevdalinke Sead Sejo Pitić jučer je preminuo u 77. godini života.

Sejo Pitić sarajevski je muzičar i pjevač, koji je prošle godine proslavio šezdeset godina na muzičkoj sceni. Vjerovatno ne postoji niko u Bosni i Hercegovini ko je imalo zagazio muzičkim vodama a da barem jednom nije čuo njegov hit „Plava žena, topla zima“, koji prošle godine navršava 40 godina od prve izvedbe.

Sead Sejo Pitić je rođen 26.9.1946. u Sarajevu, na Baščaršiji. Muzičar i pevač od svoje 14. godine. Jedna od njegovih poruka o sevdalinci: “Bez sevdaha nema pjesme!”.

Prošle godine objavljen je njegov posljednji rad, album „Kraj izvora“ legende sevdalinke Seje Pitića, koji je 2022. godine obilježio 60 godina umjetničkog djelovanja. Album je promovisan u koncertnoj dvorani Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu ljeta 2022. godine. Album Sadrži petnaest sevdalinki, od kojih pet nikad ranije nisu snimane na nosače zvuka. CD + booklet sa informacijama i fotografijama iz impozantne muzičke karijere Seje Pitića. Na albumu legendarnog  Seju Pitića prati orkestar Damira Galijaševića, na sazu Zanin Berbić i prateći vokal Alma Subašić.

Do popularnosti nije stigao preko noći, već prateći popularne i kvalitetne pjevače onog vremena i učeći od njih: Nade Mamule, Bebe Selimović, Zehre Deović, Zaima Imamovića… Dobio je i svoju postavku u Art kući sevdaha u Sarajevu na koju je bio veoma ponosan.

Danas je objavljena informacija o mjestu i vremenu komemoracije koja će se održati u Ponedjeljak, 03.07.2023. u 12.00h, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, a Dženaza istog dana, 03.07.2023. u 14.00h na mezarju Ravne Bakije.

Od Seje Pitića oprostili su se mnogi prijatelji saradnici iz esnafa tako se od njega oprostio i Zanin Berbić, napoisavši na svom Facebook profilu: “Ode naš Sejo. Utihnu još jedno medeno bosansko grlo. Hvala ti na svemu, dragi Sejo, falit ćeš puno.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti