Search
Close this search box.

JUBILEJ “BERGEN JAZZ FORUM 50”!

Ove jeseni Bergen Jazzforum puni 50 godina i to će se naravno proslaviti. Od 28. oktobra do 5. novembra održaće se jubilarni festival sa koncertima na raznim scenama u gradu.

Donosimo priću o Bergen Jazzforum je osnovan 3. oktobra 1972. godine i od tada je jedan od najvažnijih organizatora koncerata u zapadnoj Norveškoj. Isti ljudi su pokrenuli Nattjazz 1973. godine. Hiljade muzičara je posjetilo jazz klub tokom godina, uključujući neka od najvećih imena jazzaa kao što su Miles Davis, Chick Corea, Dexter Gordon, Betty Carter, Joe Henderson, Art Blakey i Carla Blay. Istovremeno, Bergen Jazzforum je bio važan dio lokalnog jazz okruženja u Bergenu, a tokom godišnjice na bini će biti mjesta za domaće, domaće i međunarodne muzičare.

The Young Mothers imale su čast otvoriti godišnjicu u USF Verftet, petak 28. oktobra. Sekstet je prije 10 godina započeo basista Ingebrigt Håker Flaten, dok je još živio u Austinu u Teksasu. Ovdje je sakupio najbolje i najuzbudljivije iz teksaškog undergrounda, a kroz nekoliko izdanja bend se razvio u jedinstvenu mješavinu jazza, slobodne improvizacije, indie rocka, hip-hopa i grindcorea.

Malstrøm je zajednički projekat Vetle Junkera i Jonasa Flemsætera Hamrea. Projekt koji probija žanr gdje se džez i tvrdi, elektronski ritmovi spajaju kako bi formirali eklektičan i progresivan zvuk gdje saksofoni i sintisajzeri dominiraju zvučnom scenom.

Malstrøm čine: Jonas Hamre – sax and electronics, Vetle Junker – synths, Ivar Thormodsater – drums i Anderas Johansen – Sound

Treće večeri festival nastupa Omara “Bombino” Moctar, jedan od najuticajnijih električnih gitarista u svijetu danas.  Godine 2018. izašao je njegov posljednji studijski album “Deran”. To mu je, između ostalog, osiguralo i nominaciju za Grammy za najbolji album svjetske muzike, a time je Bombino postao prvi umjetnik iz Nigera koji je ikada dobio takvu nominaciju. Njegov najnoviji album, “Live In Amsterdam”, snimljen je u novembru 2019. godine, a objavljen godinu dana kasnije za Partisan Records.

Od 2013. godine, trio GURLS je veoma popularan muzički mix saksofonistkinje Hanne Paulsberg i basiste Ellen Andrea Wang. Oboje su među najtraženijim muzičarima u zemlji koji pokazuju veliki raspon u svojim muzičkim karijerama. Na ovaj projekat su doveli i jedinstvenu vokalisticu Mariannu Sangitu. GURLS se razvio u perjanicu norveškog džeza. Bogati debi album “Run boy, run” osvojio je nagradu Spellemann za najbolji džez album 2018. godine, a trio je od tada bio na vrhu norveških jazz festivala i svirao u rasprodanim klubovima. U julu sviraju i na poznatom North Sea Jazz Festivalu u Roterdamu. U proljeće 2021. održana je premijera naručenog djela Hanne Paulsberg za Trondheim Jazz Orchestra & GURLS. Koncerti na Jazzfestu u Trondhajmu, Mandaljazz, Moldejazz i Sildajazz izazvali su veliko oduševljenje sa nizom potpuno novih pjesama za ovu priliku, kao i nekim od GURLS-ovih hit pjesama u novom ruhu.

Bergen Jazzforum ima dugu istoriju u Hulenu i tamo je održao mnoge svoje koncerte 70-ih i 80-ih godina. Stoga je zaustavljanje na legendarnoj pozornici godišnjice naravno prikladno. U srijedu, 2. novembra, duo Malstrøm dolazi u Hulen sa svojom progresivnom mješavinom improviziranog jazza i tvrdih elektronskih ritmova.

To nije samo jazz već 50 godina, svoje mjesto u programu imaju i muzičari iz raznih krajeva svijeta. Tokom ovojesenjeg jubileja, Bergen Jazzforum u saradnji sa Bergen International Music Festivalom predstavlja pustinjskog blues gitaristu Bombina iz Nigera na USF Verftet, četvrtak 3. novembra. Sljedećeg dana održat će se mini-festival na istoj lokaciji, gdje će Trondheim Jazzorkester & GURLS, koji su objavili svoj album, biti na pozornici u Røkerietu, dok General Post Office nudi svoju jedinstvenu mješavinu free jazza i bluesa na Sardinenu. Jubilarni festival završava u Kulturhusetu u Bergenu sa četiri umjetnika na dvije bine. Elisabeth Lid Trøen izvodi svoje naručeno djelo “New Paintings of Jazz” zajedno sa svojim kvartetom i Dagom Arnesenom. Pored toga, biće više muzike koja prelazi granice žanra sa omiljenim kritičari KOBE-om i Hanom Gaidenom.

Donosimo Program:

28. oktobar // USF Verftet
MLADE MAJKE

2. studenog // Pećina
MALSTRØM

3. novembar // USF Verftet
BOMBINO
u saradnji sa Međunarodnim muzičkim festivalom u Bergenu

4. novembar // USF Shipyard
TRONDHEIM JAZZORKESTER & GURLS
GENERAL POST OFFICE 5. novembar // Kulturhuset i Bergen
TRØEN / ARNESEN QUARTET
KOBE
HAN GAIDEN
LOUIEN
u saradnji sa Kulturhuset i Bergen

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti