Search
Close this search box.

Izložba “Pregažena“ autorice Georgette Yvette Ponté u BKC-u

Pod nazivom „Pregažena”održat će se izložba autorice Georgette Yvette Ponté, koja će biti otvorena u galeriji BKC-a. Na samom otvvaranju izložbe govorit će: Maja Živković, likovni kritičar i kustos, Hari Ejubović, kurator izložbe i Jasmin Duraković, direktor JU BKC KS.

Povodom svečanog otvorenja izložbe, autorica Georgette Yvette Ponté će u galeriji BKC-a izvesti slikarsko-scenski preformans u okviru kojeg će slikati, plesati i glumiti uz muzičku podlogu, a bit će prikazan i kratki desetominutni umjetnički film posvećen izložbi u okviru kojeg će bit prikazana retrospektiva umjetnice, njeni raniji performansi koje je izvodila u okviru samostalnih i kolektivnih izložbi.

Režiser i autor muzike za kratki film pod nazivom „Pregažena“ je bosanskohercegovački

muzičar i producent, Tuzlak, Azur Jahić. Scenarij je adaptirao, Hari Ejubović. U filmu igra Selma Gusinac, glas je posudila Jasmina Čelebić – Tanović. Scenu i likovno uobličenje potpisuju Georgette Yvette Ponté i Hari Ejubović. Producent kratkog filma je JU „Bosanski kulturni centar Tuzla“.

Georgette Yvette Ponté je rođena 10. 09. 1983. u Nici, Francuska. Diplomirala je na Odsjeku kiparstva u klasi prof. Peruška Bogdanića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2014. godine. Do sada je izlagala

na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih izdvajamo 2011. GLIPTOTEKA, Skulptura u kamenu 1991-2011, 2013. XI memorial Ive Kerdića (trienale hrvatskog medaljerstva i male plastike), samostalna izložba u Exeter Hotel gallery Island… Također je osvojila mnoge nagrade i priznanja za svoje radove u mediju slikarstva, kiparstva, ali i fotografije.

Autorica je nekoliko javnih skulptura u Hrvatskoj i inozemstvu. U posljednjih 15-ak godina sudjelovala je i na brojnim kiparskim radionicama te je bila na umjetničkoj rezidenciji Glo Art u Belgiji. Godine 2021. bila je kuratorica na XI međunarodnom Bijenalu minijatura u Tuzli.

Članica je HDLU-a Rijeka, RezervArta. Bavi se kiparstvom, slikarstvom, fotografijom, te restauracijom. Prvim plesno slikarskim performansom se prezentirala u Varaždinu na Špancirfestu 2021. te potom u Baselu 2022. god. Živi i radi u Rijeci, u svom Ateljeu.

Maja Živanović, likovni kritičar i novinar izjavila je:„Georgette Yvette Ponté se predstavlja grandioznim akrilnim slikama koje ne ostavljaju nikoga ravnodušnim, ne samo zbog putenosti, no i snažne note opominjućeg.

Motiv torzoa, koji postoji od drevnih vremena u skulpturi, stalni je izazov za Georgette Yvette Ponte. Ona ga ostvaruje monumentalnim akrilnim platnima sa večitim antipodima – lepote i brutalnosti. Diskurs kojim se većina posmatrača vodi kada posmatra nago žensko telo bitno je promenjen svakom postavkom (pa i ovom) autorke, koja je uvek svoja i sa merom provokativna. U vremenu vulgarnosti i neukusa, Gergette Yvette Ponte istražuje žensku energiju, često akcentujući problemska pitanja nezavisnosti – ugroženosti, sreće – patnje, pripadanja – lutanja, teskobe – slobode.

Ženski torzoi na ovoj izložbi su prikazani iz različitih uglova sa nebrojenim otscima cipela koji su utkani, pulsiraju i žive u tkivu grandioznih slika, dajući im bolnu vitalnost, podsećajući i na patnju i obespravljenost – koju nosi telesnost. Te senzualne “div – žene” sazdane su snažnog, ali prefinjenog crteža smirenog kolorita. Iako ranjive i pregažene, dominiraju prostorom kroz nesagledive mogućnosti osnovnih likovnih elemenata – boje, svetlosti i tame. Georgette u motivu akta velikih formata stvara prepoznatljiv, osoben umetnički izraz, koji bi mogli da čitamo kao ekspresivno gestualan, ali zbog neobuzdane prirode umetnice on je promenljiv i uvek zanimljiv“.

Izložba će biti otvorena za posjetioce u galeriji sarajevskog BKC-a, od 4. do 14. novembra, svaki dan od 10 do 20 sati.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti