Search
Close this search box.

IVAN NOVAK Laibach: „U VJEČNOJ SMO BORBI PROTIV FAŠIZMA“!

.Uoči sutrašnje predstave u Sarajevu, danas je u Narodnom pozorištu Sarajevo održana press konferencija sa članovima grupe Laibach povodom njihovog gostovanja u Sarajevu. Njihovom predstavom „Wir Sind das Volk“ će biti zatvoreno ovogodišnje izdanje Modula Memorije.

Na press konferenciji su govorili: Nihad Kreševljaković- umjetnički direktor Modula Memorije, Hana Bajrović Čardaković- koordinatorica Modula Memorije, Anja Quickert- rediteljica predstave, te Ivan Novak iz grupe Laibach.

Anja Quickert, rediteljica predstave je tokom press konferencije iskazala svoju zahvalnost za poziv da učestvuje u ovom važnom datumu Modula memorije, kazavši još kako je upravo to bila ideja u osnovi saradnje sa Laibachom.

Predstavljeno je kako je rediteljica upoznala stihove Heiner Milera na kojima je predstava i bazirana. Naime, 2016.godine, prvi put nakon II svjetskog rata, stranka krajnje desnice izabrana je u parlament, što je uticalo i na kulturni krajolik Njemačke. Zbog toga se Heinrich Miler učinio jako relevantnim, on je bio osoba koja nikada nije tražla dopuštenje, bio je veoma aktivan u istočnoj Njemačkoj nakon II svjetskog rata, čak je mnogim ljudima dosađivao stalnim vraćanjima na opasnosti fašizma. Nakon ujedinjenja Njemačke upozoravao je da će to neminovno dovesti do jačanja nacionalizma.

Photo MESS – Anja Quickert rediteljica predstave „Wir Sind das Volk“

Ova predstava je produkcijski rađena za njemačku publiku, a uključila je saradnju sa Laibachom zbog njihove posebne estetike koju je rediteljica smatrala savršenom. Fašizam, ideologije koje su u osnovi fašizma nisu mrtve, one postoje u svim društvima, ova predstava može biti katalizator rasprava u svim zemljama.

Photo by DertMusic Ivan Novak Laibach

Iako je sizifov posao borba protiv fašizma, isti nam mora biti imperativ u društvima u kojima živimo.

Uoči same predstave„Wir Sind das Volk“, u razgovoru za dertmusic Ivanom Novak nam je prenio svoja očekivanja i dojmove o ukupnog stanju društva i aktuelnosti ove predstave i danas.

Nedavno ste otkazali koncert u Kijevu koji je bio spektakularno najavljivan. Možete li nam reći koji je bio Vaš motiv zakazivanja koncerta u opkoljenom Kijevu, te zašto je na kraju došlo do otkazivanja koncerta?

„Slično kao u Sarajevu ‘95, htjeli smo pokazati svoju solidarnost sa narodom Ukrajine. Odabrali smo taj datum jer je godišnjica početka agresije i htjeli smo simbolično odigrati Evroviziju jer smatramo da se prava vizija Evrope odigrava tamo, u Ukrajini, i to je bio naš razlog. Potražili smo kontakte, čak su nas Ukrajinci sami zvali nekoliko puta, govorili su „Bili ste u Sarajevu, zašto ne dođete kod nas“. Pokušali smo napraviti tu posjetu, dogovarali smo sa organizatorima i oni su prihvatili. Nakon naše najave koncerta, došlo je do velikih protesta protiv našeg dolaska jer smo u nekim našim izjavama spominjali da je taj rat u Ukrajini zapravo neki „proxy“ rat između Amerike i Rusije, da to nije samo agresija Rusije, to jeste sigurno, ali da se tu vodi i neki veći geopolitički rat. Oni to nisu htjeli čuti nikako, pošto smo mi u tim izjava spomenuli da jako cijemo rusku umjetnost, oni su to pogrešno shvatili zaključivši da mi nismo razumjeli situaciju, te smo shvatili da se tamo mrzi i zabranjuje sve što je rusko, te da nismo poželjni. Zato smo odlučili da nakon svih tih protesta otkažemo koncert.“

U Sarajevu Laibach nastupa na dan pobjede nad fasizmom. Na naše pitanje šta u današnjem vremenu aktivnog buđenja fašizma za njih znači ovaj datum, te koja je simbolička ali i suštinska poruka predstav  Laibach – Wir sind das Volk“ na ovaj važni datum, Ivan kaže:

„U kontekstu predstave to je prilično kompleksno pitanje. Predstava počiva na tekstovima Heinera Milera koji je bio izraziti kritičar postratne Njemačke. On je izvodio purgatorije, egzorcizam nad Njemcima, te predstavu treba gledati u tom kontekstu. Ovu stvar treba redovno prakticirati jer je fašizam uvijek živ.“ Na naše pitanje da li ćemo ikada pobijediti fašizam, Ivan kaže da se to nažalost ne može očekivati jer je fašizam utkan u ljudsku prirodu.

Predstava Laibacha će u sklopu završne večeri Modula memorije 2023 biti održana 09. maja na Dan Evrope, u Narodnom pozorištu u Sarajevu, sa početkom u 20:30.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti