Search
Close this search box.

ISTANBULSKI KONCERT LE TRIO JOUBRAN-A U ZNAK PODRŠKE PALESTINI

Na svom putu, od istoka ka zapadu, Le Trio Joubran, palestinski ambasadori mira najavljuju svoj veliki koncert u Istanbulu u TIM Show Centru petak 24. novembra.

Ovaj trio čine tri brata koja potiču iz porodice tvoraca i svirača ouda već četiri generacije: pradjed, djed, otac i sada braća Samir, Wissam i Adnan, transformisali su ovaj instrument u strast, vještinu i život. Perkusije izvodi majstor Youssef Hbeisch koji obogaćuje kompozicije Trija očaravajućim ritmovima i notama.

Poznati po sjajnim kritikama svjetske stručne javnosti, braća Jourban sviraju na svojim instrumentima očaravajuće kao jedan glas. Smatraju se najvećim virtuozima ouda i arapske lutnje, te svoje instrumente izražavaju kao glas svojih duša i kucanje svog srca.

Majstorstvo izvođenja ovog instrumenta Le Trio Joubran je jedinstveno, kao i harmonija i sinhronizacija koju izvode širom svijeta, pred različitim publikama. U znak solidarnosti sa narodom Palestine održati 24.novembra će održati koncert u Istanbulu.

“Bez riječi smo i šokirani dok svjedočimo tragediji u Palestini. Svijet je svjedok zastrašujućeg genocida nad palestinskim narodom. Kako možete kao globalna zajednica gledati kako se čitava populacija sistematski uništava? Kako smo okrenuli leđa našoj zajedničkoj ljudskosti? Ovo nemilosrdno nasilje nikada neće dovesti do pravde, to će samo izazvati veći bijes i podstaći ciklus osvete. Naša djeca su primorana da izdrže još jednu epizodu rata. Važno je da stanemo na kraj ovom besmislenom ubijanju, ovom genocidu koji razara porodice i zajednice. Pozivamo međunarodnu zajednicu da odmah preduzme akciju i intervenira kako bi zaštitila živote i prava palestinskog naroda. Svijet ne može šutjeti dok se gube nevini životi, a čitavi kvartovi su pretvoreni u ruševine.”

Šesti album Le Trio Joubran, novi je orjentir i pejzaž u njihovim muzičkim uvjerenjima. Svojom očaravajućom muzikom odaju počast borbi i ugnjetavanju autohtonih naroda širom svijeta i dodatno potvrđuju da njihova muzika treba biti dio borbe palestinskog naroda za priznanje i oslobođenje. Le Trio Joubran i bivši legendarni Pink Floyd Roger Water zajedno su napisali pjesmu “Carry The Earth” i posvetili je četvorici mladih rođaka koji su ubijeni dok su igrali fudbal na plaži u Gazi. Naziv ove pjesme je iz pjesme velikog Mahmouda Darwisha “Mrtvi koji umiru da bi nosili planetu nakon što relikvije nestanu.”

Koncert će se održati u TIM Show Centru petak 24. novembra sa početakom u 19h.

Sav prihod od ovog koncerta bit će usmjeren u Crveni polumjesec Palestine.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti