Search
Close this search box.

IMAMOVIĆEV NOVI ALBUM IZLAZI ZA „THE SMITHSONIAN FOLKWAYS” U PROLJEĆE 2023!

Kao novogodišnju čestitku svim svojim poštovaocima, Damir Imamović je objavio informaciju da će njegov novi album izaći u proljeće 2023. godine za čuvenu američku izdavačku kuću “The Smithsonian folkways”.

Kako sam Damir kaže: “U vrijeme prvih lockdowna počeo sam raditi na jednom projektu s mojim drugom i izuzetnim bosansko-američkim piscem Aleksandrom Hemonom (“Question of Bruno”, “Lazarus project”, “Sense8”, “The Matrix:  Resurrections”). Saša je već radio na svom novom romanu u kojem tradicionalna muzika Sarajeva igra veliku ulogu. Pozvao me je da napravim muziku koja će moći funkcionirati istovremeno i kao sountrack za njegovu knjigu, ali i kao poseban muzički album. Pun entuzijazma sam mu se pridružio i stvorili smo nešto što jedva čekam da čitate i slušate.

Damir Imamovic Photo by Almin Zrno

Amirička izdavačka kuća

Negdje u to vrijeme dobio sam poziv iz legendarne američke izdavačke kuće “The Smithsonian Folkways Recordings” da objavim album za njih. Smithsonian Folkways čuvena je američka izdavačka kuća koja djeluje u okviru velike vladine institucije “Smithsonian” i ovo izdanje predstavlja prvo izdanje savremene bosanske muzike koje će se pojaviti kod njih. Posljednje što su objavili u vezi sa BiH bio je album arhivskih snimaka “Bosnia: Echos from an endangered world” koji se pojavio 1994. godine a priredili su ga Ted Levin i Ankica Petrović.”

Svi djelići slagalice sretno su se spojili tako da će obje Sašinog i njegovog projekta ugledati svjetlo dana u prvim mjesecima 2023: Sašina knjiga “The World And All That It Holds” izlazi za MCD/Farrar, Stras and Giroux u januaru 2023. godine, a Damirov album u proljeće izdaje The Smithsonian folkways.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti