Search
Close this search box.

IDRIS ACKAMOOR & THE PYRAMIDS OBJAVLJUJU NOVI ALBUM

Cosmic jazz kolektiv objavio prvi singl, 13-minutno putovanje kroz duhovni jazz, afro-beat i horsku muziku, sa nadolazećeg novog albuma ‘Afro Futuristic Dreams’ čiji je izlazak najavljen za septembar.

Idris Ackamoor & The Pyramids se nakon 3 godine vraćaju sa svojim prvim velikim novim studijskim albumom, epskim, opsežnim novim radom koji istražuje budućnost, prošlost i hitnu stvarnost sadašnjosti.

Ovaj priznati intergalaktički i kosmički jazz kolektiv najavljuje izdavanje novog albuma Afro Futuristic Dreams, koji izlazi 22. septembra za Strut Records. Opisan kao “spekulativno, opsežno i ekspanzivno djelo koje istražuje prošlost, budućnost i bitnu stvarnost sadašnjosti”, album je objavio kolektiv koji radi s bubnjarom i producentom Malcolmom Cattom; posebno je radio sa umjetnicima kao što su Madlib, DJ Shadow i pokojni Melvin Van Peebles.

Idris Ackamoor & The Pyramids

Snimljena između San Francisca i Londona, u analognom Quatermass studiju Malcolma Catta, nova ploča predstavlja još jedan hrabar i ogroman umjetnički iskorak za bend, dok se osim toga uključuje u komentare koji se odnose na slavljenje života i smrti predaka (‘Requiem for the Ancestors’, ‘Re-Memory’), institucionalni rasizam i policijska brutalnost (‘Police Dem’), i prolaz maglovite psihodelije na naslovnoj numeri albuma i na eksperimentalnoj bližoj, ‘Nice It Up’. Idris Ackamoor je zaštitni znak piramida duhovni afro-džez zvuk. Vođeni ključnim članovima grupe Pyramids Ackamoorom (saksofon, klavijature, orgulje), Margauxom Simmons (flauta), Sandrom Poindexter (violina) i Bobbyjem Cobbom (gitara), pjesme se kreću od žestokih komentara o policijskoj brutalnosti (‘Police Dem’) do proslave predaka i preminulih voljenih (‘Requiem For The Ancestors’, ‘Re-Memory’) i maglovita kosmička putovanja, uključujući naslovnu pjesmu albuma i blistavu, eksperimentalnu bližu ‘Nice It Up’.

Govoreći o konceptualnom duhu albuma, vođa benda i saksofonista Idris Ackamoor, koji je formirao asastav1971. godine, kaže: „Kompozicije Afro Futuristic Dreams odaju počast sadašnjem pokretu afrofuturizma koji je prigrlio pisce naučne fantastike Octavia R. Butler i Samuela R. Delany-a, muzičara Sun Ra i moj rad sa piramidama. Afro Futuristic Dreams bilježi istorijska vremena u kojima živimo, prošlost koju osjećamo i budućnost u koju ide planeta. To je dokaz opstanka, jedinstva i poštenja da se suočimo sa našom kolektivnom sudbinom”.

Album označava prvi album grupe od Shaman! iz 2020.godine, a istovremeno se poklapa sa 50. godišnjicom debitantskog albuma Lalibela.

Idris Ackamoor & The Pyramids također su predstavili prvi singl albuma ‘Thank You God’, opisan kao “13-minutno epsko putovanje između prepoznatljivog duhovnog džez zvuka benda, uz funk, afrobeat i horsku muziku.” Afro Futuristic Dreams će biti objavljen 22. septembra na Strut Records. Predbilježbe su dostupne na: idrisackamoor.bandcamp.com/album/afro-futuristic-dreams

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti