Search
Close this search box.

GEORGE WINSTON, MILIONSKI PRODAT PIANISTA, UMRO JE U 73. GODINI

George Winston, pijanista dobitnik Grammyja koji je spojio džez, klasiku, folk i druge stilove na milionski prodatim albumima kao što su “Autumn”, “Winter Into Spring” i “December”, preminuo je u 73. godini.

Prema objavi na njegovoj web stranici www.georgewinston.com, koju je potvrdio glasnogovornik, Winston je umro u nedjelju nakon desetogodišnje borbe s rakom.

“Tokom svog liječenja od raka, George je nastavio pisati i snimati novu muziku, i ostao je vjeran svojoj najvećoj strasti: nastupajući za živu publiku dok je prikupljao sredstva za Feeding America da pomogne u borbi protiv nacionalne krize gladi, zajedno sa doniranjem prihoda od svakog svog koncerta. lokalnim humanitarnim organizacijama”, stoji u izjavi na njegovoj web stranici.

Njegov posljednji album “Night” izašao je prošle godine

“Ja samo sviram pjesme najbolje što mogu, inspirisan godišnjim dobima i topografijama i regijama, a povremeno i sociološkim elementima, i pokušavam da se vremenom poboljšam kao igrač.”

George Winston

Winston je bio rodom iz Harta u Mičigenu, odrastao je u Montani, Floridi i Misisipiju i oslanjao se na uticaje u rasponu od Fatsa Volera do Doorsa. Objavio je više od deset solo klavirskih albuma, zajedno sa soundtrackom za TV miniserije “This Is America, Charlie Brown” i “The Velveteen Rabbit”, na kojima je Meryl Streep pripovjedala dječije klasike. Njegovo izdanje “Forest” iz 1995. godine dobio je Grammyja za najbolju snimku New Agea, dok je njegov Doors tribute “Night Divides the Day” nominiran za Grammy 2004. godine za najbolji savremeni instrumentalni album.

“Melodični stil koji sviram osmislio sam 1971. godine i uvijek sam ga zvao ‘Narodni klavir’ (tačnije ‘Rural Folk Piano’), jer je melodičan i nije kompliciran u pristupu, kao narodna gitara. biranje i narodne pjesme, i ima ruralni senzibilitet”, stoji u citatu iz odjeljka “Pitanja i odgovori” na njegovoj web stranici.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti