Search
Close this search box.

FRANK SINATRA I ELVIS PRESLEY: SUSRET VELIKANA

Rock'n'roll era predvođena Elvisom Presleyjem, Billom Haleyjem i Chuckom Berryjem, sredinom je 50-ih eksplodirala popularnošću. Mnogi su umjetnici i muzičari bili skeptični prema novom muzičkom žanru, a među njima i Frank Sinatra.

Frank Sinatra i Elvis Presley dijelili su pozornicu u martu 1960. kad je Sinatra pozvao Presleyja da nastupa u njegovoj emisiji.

Naime 15. jula 1959. godine, javno je objavljeno da će se Elvis, nakon služenja vojnog roka i povratka sa stacioniranja u Njemačkoj, pojaviti u posljednjoj Timex emisiji Franka Sinatre, koju je sponzorirao istoimeni proizvođač satova. Program je trebalo da bude prvo televizijsko pojavljivanje bivšeg vojnika u više od 3 godine i trebalo je da nosi naslov “Welcome Home Elvis”.

ABC-TV je 26. marta 1960. godine u hotelu Fontainebleau snimila emisiju Frank Sinatra Timex. Na početku emisije, Elvis je izašao na pozornicu u svojoj vojnoj uniformi. Odpjevavši “It's Nice To Go Trav'ling” sa ostalim gostujućim zvjezdama, uključujući Nensi Sinatru i Samija Dejvisa Jr. Zatim se mlada rock zvjezda iz Memfisa mogla čuti sa svojim pjesmama, Fame And Fortune i Stuck On You, Elvis i Frank Sinatra iznenadio zajedničkim duetom. Sinatra je izveo Elvisov hit Love Me Tender, King Of Rock ‘n’ Roll se odlučio za Sinatrinu “Witchcraft” Nakon ukupno skoro 8 minuta na ekranu i kratke reklame za svoj novi film G.I.Blues, Elvis je napustio emisiju.

Sinatrina promjena mišljenja u odnosu na rock'n'roll premostila je muzički generacijski jaz te značajno podigla gledanost emisije.

emisiju Frank Sinatra Timex Sinatra i Presley

Sinatra je odlučio pozvati kralja rock'n'rolla da bude poseban gost u posljednjoj od svojih TV emisija emitiranih na ABC-u. Poznata fotografija na kojoj su Frank Sinatra i Elvis Presley rame uz rame snimljena je u hotelu Fontainebleau u Miamiju 26. marta 1960. uoči snimanja The Frank Sinatra Timex Show: Welcome Home Elvis. Taj su se dan prvi put u javnosti okupile dvije američke pjevačke ikone.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti