Search
Close this search box.

Ferović-Fazlić: iMTM dio ITI/UNESCO SVJETSKE MREŽE

iMTM je postao dio ITI/UNESCO svjetske mreže za visoko obrazovanje u izvođačkim umjetnostima. Ova produkcija razvija edukativnu platformu za izvođačke umjetnosti sa posebnim akcentom na razvoj scene muzičkog teatra u BiH sa kojim su počeli 2013. godine kada je izveden mjuzikl “Briljantin”, a potom “Footloose”, “Prljavi ples”, “Annie” i “Flashdance” – kazala je u razgovoru za Fenu direktorica i osnivačica iMTM Sarajevo edukativne i produkcijske platforme za izvođačke umjetnosti, te viša asistentica na predmetu Glas Akademije scenskih umjetnosti (ASU) Sarajevo Alma Ferović -Fazlić.

Ferović -Fazlić ističe da je kroz produkcije iškolovano 98 studenata Univerziteta u Sarajevu, od kojih su mnogi danas aktivni u ovoj oblasti i upravo radi toga dio su ITI/UNESCO svjetske mreže za visoko obrazovanje u izvođačkim umjetnostima čime je krunisan rad 2021. platforme godine.

– Pored navedenog, iMTM je od 2018. godine predstavnik ”Rockschool” iz Londona za cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine (RSL) i ovaj program je internacionalno priznat. Sastoji se iz osam nivoa obrazovanja (pjevanje, muzička produkcija, muzički teatar, instrumenti – gitara, klavir, bas gitara, bubnjevi, ukulele)- teorija muzike i moderni plesovi), a diplome koje se steknu nakon položenih ispita, nose UCAS bodove i priznate su u inostranstvu. Dakle, u iMTM mogu se pohađati škole instrumenata i pjevanja – podvukla je.

Govoreći o kadru  iMTM-a Ferović-Fazlić ističe da tu predaju prvenstveno bh. pedagozi i muzički profesionalci sa višegodišnjim radnim iskustvom van granica Bosne i Hercegovine, među kojima su bas gitarista Almir Nezić, bubnjar Amar Češljar, vokalna solistica Ajsela Zoronjić, pijanistica Irma Mulić, gitarista Emir Jugo, violinistica Amna Hujić, glumica i docentica Irma Alimanović i koreografkinja Samra Mlinar Mandić, a pri iMTM-u postoji i izuzetno popularan odjel za muzičku produkciju, koji vode Jasmin Ferović i Tarik Ramić.

– Općenito naši polaznici su različite starosne dobi i svake školske godine učestvuju na dva koncerta kao i takmičenjima i drugim festivalima, gdje su redovno dobitnici muzičkih nagrada -podvukla je Alma Ferović-Fazlić.

Govoreći o aktuelnim projektima na kojima se radi Ferović Fazlić ističe da je trenutno najaktuelniji projekt iMTM-a “Kabare ženske priče”,  koji je igran u Prnjavoru i na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a koji će radi velikog interesa reprizno biti izveden i u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu, 13. septembra. U planu je i jedna mala turneja po BiH te posjeta Hrvatskoj i Slavonskom Brodu, a općenito ovaj projekt, smatra Ferović-Fazlić, će se kao igrana forma sigurno duže zadržati na produkcijskom repertoaru iMTM-a, kroz koji će se u budućnosti mijenjati i izvođači ali i umjetnički program.

iMTM priprema i mjuzikl „Oliver“  koji bi premijerno trebao biti izveden na jesen.

– Upravo smo u procesu dogovora za termin. Nadamo se kao i uvijek u našem Narodnom pozorištu Sarajevo, čime bi ovo bila šesta produkcija muzičkog teatra iMTM-a, a peti mjuzikl koji je izveden u ovoj kući. Postavu čini sedam profesionalnih glumaca u glavnim ulogama, kao i 14 djece koja su od septembra 2022. godine u procesu priprema za predstavu kao i desetak plesača i pjevača iz prethodnih postava koji su već izverzirani u ovom žanru – kazala je Ferović-Fazlić.

Ona ističe da je rijeć o velikom projektu te da realizacija ovakvih projekata traži ne samo velika sredstva, nego i brojne učesnike u u kreativnom timu.

– Vjerovatno je to razlog i zašto nemamo više produkcija ovog tipa u BiH. Inače “Oliver” će biti prvi mjuzikl iMTM-a koji ima podršku Grada Sarajeva što je veoma značajno jer ovo je nekomercijalni projekt, uz društveno-odgovornu komponentu, jer svojom tematikom skreće pažnju na ugroženu kategoriju djece bez roditeljskog staranja. Jednako kao i sa mjuziklom “Annie”, koji je igrao od 2016.-2019. godine i ovom produkcijom ćemo kroz značajnu kampanju pokušati pomoći jednom domu u BiH. Za razliku od proteklih iz istog razloga ulaz na predstavu će biti slobodan – podvukla je u razgovoru za Fenu direktorica i osnivačica  iMTM Sarajevo edukativne i produkcijske platforme za izvođačke umjetnosti Alma Ferović -Fazlić. Alma Ferović-Fazlić magistrirala je na Royal Academy of Music u Londonu na Odsjeku za muzički teatar (gluma/pjevanje/ples) a magistra je muzičke teorije i pedagogije i studentica na III Ciklusu na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Od 2018. godine stalno je zaposlena na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo, gdje predaje Glas. Dobitnica je nagrade Akademije scenskih umjetnosti za najbolje rezultate u pedagoškom, umjetničkom i naučnom radu u 2020. godini, nagrade Univerziteta u Sarajevu za poseban doprinos u umjetnosti te počasne nagrade londonske Royal Academy of Music, čija je saradnica od 2020. Osnivačica je edukativne i produkcijske platforme za izvođačke umjetnosti iMTM Sarajevo, gdje  kao djeluje izvođač, muzička rediteljica i producentica projekata muzičkog teatra. Saradnica je i Royal Academy of Dramatic Art u Londonu kao gostujući predavač a trenutno je u procesu licenciranja za master trenera za vodeće vokalne studije Estill Voice Model. Autorica je i koautorica više stručnih i naučnih članaka objavljenih u Hrvatskoj, Srbiji i BiH. Predstavnica je RSL Awards iz Londona a od ove godine njihova je saradnica evaluatorica i mentorica za oblast muzičkog teatra i glume.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti