Search
Close this search box.

ETNO SASTAV ZERDELIJA OBJAVILA PJESMU „Još ne sviće rujna zora“

„Zerdelija“ je grupa umjetnika koji dolaze iz Mostara. Grupa svira tradicionalnu muziku sa Balkana i šireg slavenskog govornog područja.

Muzički sastav „Zerdelija” osnovale su umjetnice Tijana Bašić iz Banja Luka i Marija Raspudić iz Mostara, 2022. godine. Tijana dugi niz godina plovi vodama crkvene i etno glazbe, te sevdalinke. U muzici voli da se igra i da istražuje. Marija svojim akustičnim, gitarskim aranžmanima izvornih pjesama, predočava sve ono zapravo izvorno i prirodno; šum morskih valova, žubor vode, šuškanje lišća na vjetru, ili pak prolaznost vremena imitirajući otkucaje sata.

Obradama tradicionalnih pjesama svih naroda koji naseljavaju ovo kulturno bogato područje, etno grupa „Zerdelijja“ nastoje na originalan način prenijeti bezvremensku ljepotu muzike sa Balkana i muzike slavenskih predaka. Pjesme koje sviraju na najbolji mogući način održavaju duh vremena i običaje iz prošlosti, u novom, modernom ruhu.

Odmjerenost i misaonost odsviranih tonova elegantno se naslanja na Tijanin emotivni falset, koji upotpunjen pratećim glasom čini slobodarski dvoglas – netipičan, moderan, ali još uvijek prenoseći bezvremensku ljepotu tradicionalnog melosa. Na ovom projektu surađuju i sa drugim umjetnicima.  Ovu prelijepu pjesmu, „Još ne sviće rujna zora“ smatranu nezvaničnom himnom Crne Gore, nastojali smo našim glasovima i zvucima gitare, dočarati upravo onako kako joj i dolikuje. Nadamo se da ćete u zvuku, i u prizorima našeg Mostarskog jezera uživati jednako kao i mi!“ – poručuju Tijana i Marija.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti