Search
Close this search box.

EMINENTNI JAZZ MUZIČARI CIJELOG SVIJETA SUTRA OBILJEŽAVAJU MEĐUNARODNI JAZZ DAY 2020 U POSEBNOM VIRTUALNOM OKRUŽENJU!

Zbog trenutne pandemije COVID-19, 9. godišnji svjetski dan jazza širom svijeta preći će u virtualni format za 2020. godinu umjesto da se odvija kako je ranije planirano u Cape Townu, Južnoafričkoj Republici i na drugim lokacijama širom svijeta 30. aprila.

Međunarodni dan jazza 2020. održat će se putem interneta, a domaćin će biti Herbie Hancock, UNESCO-ova ambasadorica dobre volje za interkulturalni dijalog i kopredsjedatelj Međunarodnog dana jazza. Centralni dio dana bit će virtualni globalni koncert sa umjetnicima iz cijelog svijeta koji će se uživo prenositi na jazzday.com. Koncert će započeti u 15:00 po američkom istočnom vremenu, a nastupit će između ostalih: Marcus Miller, Lang Lang, Charlie Puth, Cécile McLorin Salvant, John McLaughlin, Dianne Reeves, Dee Dee Bridgewater, Sibongile Khumalo, Alune Wade, John Beasley, Ben Williams, Lizz Wright, John Scofield, Igor Butman, Evgeny Pobozhiy, Youn Sun Nah, A Bu, Jane Monheit i Joey DeFrancesco.

Vodeći se virtualnim globalnim koncertom, održat će se besplatna serija edukativnih master klasa, dječjih aktivnosti i diskusija putem web konferencije s uglednim edukatorima i jazz umjetnicima koji će se prenositi uživo putem jazzday.com.

Program će također uključivati ​​tribinu na kojoj će voditi Nate Chinen, direktor uredničkog sadržaja za WBGO i glavni jazz suradnik NPR Music-a, osvrćući se na to kako međunarodni dan jazza i umjetnost općenito mogu biti relevantan odgovor na socijalnu izolaciju koja je obuzela trenutna kriza u svijetu. Na panelu će nastupiti sudionici umjetnika, uključujući nagrađivani basist i kompozitor GRAMMY Marcus Miller i legendarni južnoafrički vokal Sibongile Khumalo. Publika uživo će moći postavljati pitanja tokom sesije.

Herbie Hancock je ovim povodom izjavila: „Ovo su neviđena vremena za svjetske građane, a mi smo najiskreniji zahvali na podršci, razumijevanju i partnerstvu naše zajednice Jazz Day. Naoružani optimizmom, strpljenjem i milošću, kroz te ćemo izazove raditi kao porodice, zajednice, zemlje i kao jači ujedinjeni svijet. Sada više nego ikad prije, okupimo se i širimo etiku globalnog kretanja Dana Jazz-a oko planete i iskoristite to kao zlatnu priliku čovječanstva da se ponovo poveže, posebno usred ove izolacije i neizvjesnosti. ” Inače, međunarodni dan jazza osnovan je odlukom Generalne konferencije UNESCO-a 2011. godine na inicijativu UNESCO-ve ambasadorice dobre volje Herbie Hancock, a priznat od strane Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Ovaj događaj svakog 30. aprila okuplja zemlje i zajednice širom svijeta kako bi proslavio jazz i istaknuo važnu ulogu muzike u poticanju dijaloga, borbi protiv diskriminacije i promicanje ljudskog dostojanstva.

Međunarodni dan jazza postao je globalni pokret koji godišnje obuhvaća više od dvije milijarde ljudi na svih sedam kontinenata, uključujući Antarktiku, putem obrazovnih programa, performansa, dostignuća u zajednici, radija, televizije i strujanja, zajedno s elektronskim, printanim i društvenim medijima. Institut za džez Herbie Hancock UNESCO je službeni partner u organizaciji i promociji Međunarodnog dana jazza.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti