Search
Close this search box.

DOC FILM O COLLEGIUM ARTISTICUMU NA SEE FILM FESTIVALU

Dokumentarni film „Boje i ritmovi nemira“, autorice Saide Mustajbegović, bit će prikazan na South-East European Film Festival (SEE Film Festival) koji se istovremeno održava u Parizu, Berlinu i Washingtonu od 1. do 6. juna.

Riječ je o dvanaestom izdanju internacionalnog online festivala u okviru kojeg selektori odaberu filmski program iz petnaest zemlja Jugoistočne Evrope. SEE Festival počeo je sa radom prije trinaest godina u Parizu, potom prije osam u Berlinu a prije tri godine u Washingtonu s ciljem da afirmira kinematografije Jugoistočne Evrope u svijetu.

Dokumentarni film „Boje i ritmovi nemira“ rađen u produkciji Bosanskog kulturnog centra i BHRT govori o avangardnoj grupi Collegium Artisticum koja je djelovala od 1939. do 1941.  u Sarajevu. Osnivači su: Jahiel Finci, Vojo Dimitrijević, Oskar Danon i Anika Rajs. Grupa je imala oko sto članova i kroz razne umjetničke programe (predstave, predavanja, koncerte, izložbe) upozoravala je na nadolazeću opasnost fašizma iz Evrope. U njihovom radu evidentni su svi evropski kulturni utjecaji tog vremena, naročito iz Praga Burianov Divaldo totalni teatar. Članovi grupe kroz mnoge aktivnosti (pozorište, koncerte, predavanja, strip, izložbe itd.) na čudesan način u središte Sarajeva su donosili sve ono što se te decenije dešavalo u evropskim kulturnim središtima (Parizu i Pragu) ali i ono što se dešavalo tih godina u Španiji i Njemačkoj pa čak i Rusiji.

Specifičnost njihovog djelovanja je da su avangardnu umjetnost uronili u tradicionalni ambijent. Autorica filma „Ritmovi i boje nemira – Collegium Artisticum 1939. – 1941.“ šest godina je istraživala i skupljala činjenice o značaju i djelovanju grupe intelektualaca koja je svojim angažmanom i djelom bila drugačija i jedinstvena u zemlji, regionu, ali i svijetu. Iako su bili kulturna i politička spona dešavanja u evropskim kulturnim centrima tog vremena, oni su ga obojili osobenostima Sarajeva, te ih to čini uistinu posebnim. Uprkos činjenici da su akteri te grupe nakon Drugog svjetskog rata bile afirmisane osobe nikada nije urađeno ozbiljno istraživanje o njihovom angažmanu. Tragova ima, ali su vrlo razjedinjeni. Danas je podsjetnik na ime ove grupe ime Galerije Collegium Artisticum.

Snimatelji filma su bili: Eldar Muhić i Amer Beganović, montažer je Nermin Komarica, dok je muziku za film uradio Damir Arslanagić. Video animacije i vizuale za film kreirala je dizajnerka Aleksandra Nina Knežević. Producenti filma Jasmin Duraković  i Belmin Karamehmedović.  Film je nastao u produkciji JU „Bosanski kulturni centar KS“, dok je BHRT koproducent  filma

Film je premijerno prikazan 9. maja prošle godine u BKC, a projekcijom na Sarajevo film festivalu započeo je i njegov festivalski život.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti