Search
Close this search box.

“DESETA VRATA PAKLA” AUTORA REZAKA HUKANOVIĆA

U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu održati će se promocija knjige „Deseta vrata pakla“, autora Rezaka Hukanovića, koja govori o zločinima počinjenim u logorima smrti Omarska i Manjača. O knjizi će govoriti prof. Nerzuk Ćurak, akad. Abdulah Sidran, prof. Mile Stojić i autor Rezak Hukanović.

Riječ o knjizi

Interesantno je napomenuti da je roman prvo objavljen na norveškom jeziku, gdje je autor živio u izbjeglištvu poslije logora. Roman je samo u Americi i Velikoj Britaniji štampan u po 3 izdanja. Predgovor za ovaj roman pisao je nobelovac Eli Vizel, borac za ljudska prava, koji je i sam bio logoraš u Drugom svjetskom ratu. Pogovor za italijansko izdanje pisao je čuveni italijanski pisac Paulo Rumiz.

Autor otvoreno govori o zločinima i zločincima, navodeći puna njihova imena i prezimena. Sam je bio svjedok tri puta pred Međunarodnim sudom u Hagu ali i pred Sudom BiH i suočavao se oči u oči sa zločincima. I sama knjiga „Deseta vrata pakla“ je bila važan svjedok u Hagu. Autor se vodio isključivo činjenicama i zbog toga ni jedan podatak naveden u romanu o činjenim zločinima u ovim logorima nije nikada do sada negiran. „Istina je jedina zamjenica koja nema množinu i ne postoje dvije istine“, poručuje autor.

Ovaj roman je doživio veoma dobre kritike od poznatih svjetskih književnih kritičara i mnogi ga porede sa poznatima romanom, klasikom „Zar je to čovjek“ Prima Levija, italijanskog pisca koji je preživio holokaust. Možda je i to bio jedan od razloga da je poznata italijanska izdavačka kuća Edizioni Spartaco prije četiri mjeseca objavila ovaj roman za svoje govorno područje pod nazivom IL DECIMO GIRONE DELL INFERNO. Knjiga je tamo doživjela veliki uspjeh i već je štampano drugo izdanje. Od 24. do 28. januara 2023. godine, autor je bio gost u Italiji, a knjiga je promovisana u nekoliko gradova, gdje je u salama bilo i po 600 posjetilaca. Mnogi mediji su posvetili pažnju ovom romanu i boravku autora u Italiji. Dao je intervju i za državnu RAI UNO.

Rezak Hukanović

O autoru knjige

Rezak Hukanović je redovni član Društva pisaca Bosne i Hercegovine i do sada je objavio desetak knjiga, što zbirki pjesama, što proznih djela među kojima je i ovaj roman, koji će biti predstavljen ljubiteljima knjige iz Sarajeva. „Deseta vrata pakla“ je autobiografski roman, koji govori o događajima sa početka agresije na našu Domovinu, 1992. godine. Autor je u to vrijeme živio u Prijedoru i radio na lokalnom Radio Prijedoru, kada je, 30. maja, sa hiljadama svojih sugrađana i sinom, koji je tada imao tek 16 godina uhapšen u svojoj kući, pred porodicom, i odveden u jedan od najzloglasnijih logora na tlu BiH, logor Omarska. U logoru Omarska, je uz torture i svakodnevna ubijanja proveo 3 mjeseca a potom je prebačen u logor Manjača gdje ostaje još 3 mjeseca. Dakle, to je priča o logorima smrti, u kojima je bilo zatočeno na hiljade Bošnjaka Prijedora koji su bili svakodnevno izloženi najstravičnijim psihičkim i fizičkim torturama, a čija je jedina krivica bila što su Bošnjaci. Samo u logoru Omarska, pravoj fabrici smrti, ubijeno je preko hiljadu logoraša. Akter je mnogo dokumentarnih filmova koji tretiraju tematiku logora za Bošnjake i Hrvate u ratnim godinama u Bosni i Hercegovini, od kojih su najpoznatiji Prijedorska polja smrti, autora Avde Huseinovića i Logor koji je radila ekipa televijske kuće Al Džazira. Upravo se piše filmski scenarij za igrani film po ovom romanu, te bi trebalo da se istina o logorima smrti pokaže i na filmskom ekranu.“

Izdavač knjige na bosanskom jeziku je Buybook Sarajevo, a roman je do sada  štampan u 8 izdanja na bosanskom jeziku. Jedno izdanje je štampano i za područje Republike Hrvatske. Roman je preveden na norveški, njemački, turski, italijanski i engleski jezik. Promocija knjige će se održati u srijedu, 15. 03. u 19 sati, u galeriji JU Bosanski kulturni centar KS.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti