Search
Close this search box.

DAMIR IMAMOVIĆ PRVI PUT U AKZENT THEATRU

Damir Imamović sutra, 21. februara nastupa u Akzent Theatru u Beču. Koncert će se održati u organizaciji BHKP-a, na kojem će kao specijalni gost biti Aleksandar Hemon. Ovo je tek drugi zajednički nastup dvojice istaknutih umjetnika na istoj sceni. Prvi njihov zajednički nastup bio je u londonskom Barbicanu u maju 2023. godine, povodom britanske promocije novog Damirovog albuma.

Snimivši svoj novi album “The World And All That It Holds” za prestižnog američkog izdavača Smithsonian Folkways, Damir Imamović postao je prvi savremeni muzičar sa prostora bivše Jugoslavije koji je uvršten u ovu svojevrsnu riznicu svjetskog blaga tradicionalne muzike. Damirov novi pogled na bosanskohercegovačku tradiciju ljubavne pjesme tako je učinio da ona bude ovjekovječena u kolekciji Smithsonian muzeja u Washingtonu. Ocjenjujući ovaj njegov album najvišom ocjenom, austrijski magazin Concerto navodi da je mu je to pošlo za rukom “jer on ima glas koji topi srce kao puter na suncu, pjevajući stare, pažljivo modernizirane, ali i nove, autorske pjesme s bolnom melanholijom”.

Damir Imamović – Foto By Dženat Dreković

Uoči koncerta Akzent Theatru u Beču, Damir je objavio kratki video na svom Facebook profilu svirajući solo uz svoj tamburu:

„Evo malo viežbam za koncert za srijedu, u Beču u teatru Akzent, dolazimo Ivan, Nenad, Ivana i ja. Veliko je zadovoljstvo da će nam se pridružiti, naš dobri drug Saša Hemon, po čijoj novoj knjizi  “The World And All That It Holds” smo pravili album, on će između nekih pjesma da nešto kaže i da pročita neke fragmente iz romana, u svakom slučaju bit će mnogo fanova …“ poručio je Damir u kratkom videu.

Repertoar ovog Damirovog albuma plod je saradnje sa čuvenim bosansko-američkim piscem Aleksandrom Hemonom. Nakon nekoliko zvjezdanih saradnji koje su ga vodile van standardnih književnih krugova (saradnik je na Netflix seriji Sense8 i koscenarista The Matrix Resurrections), pozvao je Damira da napravi soundtrack za njegov novi roman. Tako smo obogaćeni za dva izuzetno vrijedna djela koja nose isti naziv: “The World And All That It Holds” – Damirov album i novi roman Aleksandra Hemona. Zajedno oni čine dvije strane jedne medalje bosanskohercegovačke kulture na međunarodnoj sceni muzike i književnosti.

Nakon koncertne premijere hvaljenog albuma „The World and All That it Holds“ u Londonu, Damir Imamović stiže po prvi puta u Bečki Akzent Theater! Album je izdao proslavljeni Smithsonian Folkways, a Damir će nastupiti sa svojim sjajnim bendom u sastavu: Nenad Kovačić (perkusije), Ivana Đurić (violina) i Ivan Mihajlović (bass).

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti