Search
Close this search box.

“CRNA HRONIKA” KAO POSVETA DENISU MRNJAVCU

Nakon albuma „Ludus“ iz 2019. godine, Mak Kalem kao najavu svog novog albuma predstavlja pjesmu „Crna hronika“ posvećenu ubistvu dječaka Denisa Mrnjavca iz 2008.

“CRNA HRONIKA” je nastala u noći nakon potresnog događaja u Sarajevu 2008 godine. Tog zimskog dana prije više od 15 godina, ugašen je jedan mladi život.
Denis Mrnjavac je na žalost postao inspiracija i jedan od prvih u nizu strašnih slučajeva koji tresu BIH i region.

“Ovom pjesmom šaljem poruku da se počnemo buditi, da se krenemo mijenjati, kako zbog nas samih, tako i zbog generacija koje dolaze. Ovo je jedna od dvije pjesme koje sam napisao na maternjem jeziku i koja najavljuje moj prvi EP pod nazivom “INTERPOLACIJE”, Mak je izjavio.

O samom snimanju pjesme, Mak kaže: “Pjesme su snimane u HUNTER studiju tokom pandemije pod producentskom palicom Farisa Jelovca,koji je odsvirao bubnjeve. Glavne gitare je odsvirao Feđa Ibrulj (F.M. Project), a sa mnom su pjevale  sjajne djevojčice Nadia i Dalia Kurt, te Enida Jelovac. Spot za pjesmu sniman je na strašnoj lokaciji autootpada koji se nalazi u južnom dijelu grada Mostara, a u vlasništvu je MZ COMPANY d.o.o. koji nam je izašao u susret i kome se ovim putem zahvaljuju. U spotu je glumio talentovani Noa Radoš, a ja ga pratim pod maskom. Režiju,montažu i snimanje spota potpisuje moj dugogodišnji saradnik Tvrtko Barišić Vidokk.”

Mak Kalem je kantautor iz Mostara. Prvi album ”Sapere aude” je izdao 2014 godine sa bandom Jester's Play. Svoj prvi album promovira na festivalima u regionu, band je prestao sa radom. Mak nastavlja dalje i piše svoje nove radove drugi,odnosno prvi solo album. Album je izdat 2019. godine pod nazivom ”Ludus”. Kao i prvi album, Ludus je snimljen u Zagrebu (LEMON PRODUCTION, NLO studio) april/maj 2019 godine. Producent albuma je Srđan Sekulović Skansi.

Podijelite:

Podijelite