Search
Close this search box.

Cielo Hemon BIJEG U SLOBODU PJESMOM “KETAMINE SHUFFLE”

Novi projekat Aleksandra Hemona, Cielo Hemon nedavno je promoviran u atomskom skloništu tunela na Ciglanama. Bila je to svojevrsna transformacija ovog renomiranog književnika svjetskog ugleda te njegov ulazak u novu eru muzičara. Tom prilikom premijerno je prikazan video spot Haruna Mehmedinovića za Cielovu pjesmu Ketamine Shuffle.

Književni opus koji nam svako malo nudi Aleksandar Hemon, jedan od najpoznatijih pisaca porijeklom iz Bosne i Hercegovine, ne može nas ostaviti ravnodušnim. Njegov bijeg iz domovine nije muhadžerluk bez povratka, on je otišao da bi se svako malo vraćao i pokazao nam da je oduvijek ta praiskonska potreba za povratkom kući prožeta ljubavlju za svojim toprakom ma kakav on bio.

Cielo Hemon Atomsko sklonište Ciglane

Njegova trenutna adresa je Princeton University, u dalekoj Americi.

Život Aleksandra Hemona počinje u Sarajevu, gdje je njegovo dječaštvo prožeto uličnim fudbalom sa klincima iz komšiluka, avanturama sa mlađom sestrom, i porodičnim putovanjima na čelu sa ocem inžinjerom. U Sarajevu, njegova se mladost svodi na opsjednutost muzikom, lošom poezijom, i mladalačkim novinarstvom. A onda, njegov život u Chicagu: gleda izdaleka kako u Sarajevu počinju rat i opsada. Njegovi roditelji i sestra završavaju u Kanadu, ostavljajući za sobom sve što su poznavali, a sam Hemon započinje novi život i zasniva porodicu, u ovom novom gradu.

Novi projekat Cielo Hemon koji je nedavno promoviran u atomskom skloništu bio je svojevrsna transformacija književnika i ulazak u novu eru muzičara. Pitali smo Hemona za DertMusic šta je zapravo bila inspiracija ili možda potreba za ulazak u novo poglavlje kojim najavljuje i svoj novi album?

“Muziku sam počeo producirati prije dvije godine, a izdavati je prošle jeseni. Glavni razlog je što sam od pandemijske tjeskobe bio željan plesa. Sarađujem sa svojim starim prijateljem Goranom Markovićem, a postprodukciju u Sarajevu radi Alan Omerović. U tunelu na Ciglanama, @AudioInfunktion je puštao mix Cielinih stvari, što je bila i premijera nekih od njih. Cielo izdaje album sljedeće godine, a planira i live streaming izvedbe.”

Ketamine Shuffle

Inače, čitajući njegove romane, ne možemo se oteti dojmu da je Hemon pisao o životu i gradu kakav je nekad bio i u kakvom je on formirao svoju ličnost, svoje poglede na svijet, te stekao afinitet i prema muzici, pisanju, stvaralaštvu. On se nikada nije odrekao svog Sarajeva, ono je u njemu gdje god da je, njemu se vraća svaki put iznova sa novim kreativnim idejama koje želi pokloniti gradu.

Kroz svoje romane, a evo sada i muziku, on poručuje da je tu, sa nama, sagledava i propituje dobre i loše aspekte svog nekadašnjeg života i svijeta, ali i današnjice.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti