Search
Close this search box.

“Bass & Strings” NOVI JE ALBUM NENADA VASILIĆA

Nenad Vasilić, basista i kompozitor iz Srbije sa trenutnom adresom u Beču objavio je novi album “Bass&Strings” ( Galileo Music )  okupivši dvadesetak vrhunskih muzičara. Donosimo vam recenziju albuma koju je priredio Michael Ternai, austrijski urednik i novinar.

Vasilić je istaknuti jazz umjetnik – kontrabasista i kompozitor, koji je na evropskoj muzičkoj sceni prisutan više od 25 godina. Svoje autorske kompozicije, inspirisane balkanskim ritmovima, jazzom i klasičnom muzikom, Vasilić izvodi sa velikim uspjehom u različitim ansamblima – od dua do seksteta, kao i u solo nastupima.

“Nenad Vasilić je, sudeći po broju izdanja u novijoj prošlosti, definitivno jedan od najaktivnijih umjetnika regionalne jazz scene. Gotovo da ne prođe godina u kojoj basista i kompozitor iz Srbije, koji već duže vrijeme živi i radi u Beču, ne osmisli novi album. Posebnost njegovih izdanja nije samo brojnost, već prije svega uvijek različiti muzički pravac i izbor tema. “

Na novom albumu okupio je značajna imena i svijeta muzike:

Rastko Obradovic – Sax, Armend Xhaferi – Guitar, Pantelis Stoikos – Trumpet, Marko Zivadinovic – Accordion, Samo Hude – Piano, Emily Stewart -Violin Katarina Aleksić Violin, Aleksandra Popović Violin, Marina Popović Viola, Lena Fankhauser Campregher – Viola, Asja Valcic – Cello, Tamara Ranković Cello, Jarrod Cagwin – Percussion, Leo Gerstner – Drums, Nenad Vasilic  – Double bass, fretless bass, electric bass.

Cover albuma / Bass & Strings – Galileo Music

“Bass&Strings” – Recorded in Austria, Spain, Greece and Serbia in 2023

Recording & Mix – Nenad Vasilić, Mastering – Raphael Jonin, Cover Design – Djordje Radojević Produced by Nenad Vasilić.

U nastavku recenzije, Michael govori:

Gledajući tako, ne čudi što se Nenad Vasilić na nedavno objavljenom albumu “Bass & Strings” ponovo predstavlja kao izuzetno svestran muzičar i ponovno iznenađuje. Kako bi ostvario svoje muzičke zamisli, Vasilić je ovoga puta okupio dvadesetak prvoklasnih muzicara, čiji je zadatak bio da ožive njegove muzičke odrednice. I taj su zadatak odlično savladali.

“Kao i do sada, Vasilić koji dolazi iz jazza ne dopušta da ga u njegovoj muzici ograniče nikakvi žanrovski okviri. Otvoren je širokom rasponu uticaja iz drugih stilova i kombinuje ih na razne načine s tradicionalnim balkanskim oblicima kako bi stvorio novi muzički izraz koji stoji sam za sebe. Zvuk koji prate pjesme predstavlja se kao izvrstan primjer raznolikog muzičkog izražaja koji priča mnogo različitih priča na vrlo atmosferičan način. Slušajući album, lutate kroz najrazličitije muzičke prostore, daleka i bliska, tajanstvena i poznata. Nenad Vasilić svojim kompozicijama itekako uspjeva potaknuti maštu. Zaista uzbudljivo iskustvo slušanja.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti