Search
Close this search box.

BAŠČARŠIJSKE NOĆI „1000 ROSES“ BY ARMEN ŠKOBALJ

Armen Škobalj, bosanskohercegovački kompozitor, profesor i aranžer predstaviti će se publici u Sarajevu, a nakon prošlogodišnje promocije crossover piano albuma „1000 Roses“. U okviru festivala Baščaršijske noći, predstaviti će se koncertom na kojem će orkestar i bend od deset muzičara izvesti klasičnu muziku u modernim crossover aranžmanima.

Armen Škobalj (Zenica, 1980.), diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu 2006. godine u klasi prof. dr. Senada Kazića. U komponovanju slijedi postulate klasičnog komponovanja sa elementima romantizma i jazz-a. Autor je prve Mozartove biografije na bh. jeziku „W. A. Mozart – Između stvarnosti i legende“.

Već dugi niz godina radi kao aranžer i orkestrator Kamerno simfonijskog orkestra iz Zenice. Za ovaj orkestar uz umjetničko vodstvo dirigentice Tanise Mustafić piše aranžmane za internacionalnu manifestaciju „Zeničko proljeće“ u Zenici (2007-2013) te za tradicionalni Novogodišnji koncert Kamerno simfonijskog orkestra u Zenici i mnoge druge nastupe ovog orkestra. Aranžmane piše i za mješoviti orkestar Osnovne muzičke škole u Zenici od 2008. godine sve do danas) koji uspješno nastupa na svim značajnim manifestacijama. Uz klasične aranžmane, piše i moderne, crossover aranžmane u koje uključuje i band koji svira sa orkestrom što je dokaz da prati i svjetske trendove moderne orkestracije i instrumentacije. Orkestarske aranžmane piše i za Prvaka opere u Sarajevu Ivicu Šarića, te za Anu Babić, Halida Bešlića i  mnoge druge estradne zvijezde. Usko sarađuje sa BiH pijanistom Bartolomejom Stankovićem koji njegova djela svira u Beču i Zagrebu i mnogim privatnim ustanovama koje se bave muzikom i kultrom a djela djela nalaze se na albumu. Balkan Madness.

Piše aranžmane za Gradski dječiji hor koji djeluje pri Javnoj ustanovi u Kaknju, te i za mješoviti hor KUD „Dikan“ Kakanj. Bio je muzicki producent na projektu mjuzikla Aladin kojeg je producirala Javna ustanova za kulturu i sport Kakanj. Izdao je dvije knjige u struci. Prva knjiga koja je publikovana je biografija W.A.Mozarta pod nazivom: „W.A.Mozart – Između stvarnosti i legende“ koja je prva, takve vrste, napisana od jednog domaćeg autora. Nakon biografije, iste godine (2009.) izdaje zbirku vlastitih klavirskih kompozicija pod nazivom: „Mali pijanist“ te nekoliko notnih izdanja publikovanih u Njemackoj.

Cover Albuma “1000 ROSES”

Kao klavijaturista grupe BalkanEros nastupa na najznačajnijim eventima, koncertima i emisijama koje se emituju na državnoj televiziji ( Tv Bingo Show) od 2016. do danas. Godine 2022. objavljuje crossover piano album „1000 Roses“ za izdavacku kucu Nota Bene Records iz Zagreba.

O albumu „1000 roses“, na kojem se nalazi se 8 instrumentalnih kompozicija pisanih za simfonijski orkestar i na kojem je radio više od dvije godine, Škobalj je kazao:

„To znači da je simfonijski orkestar pomiješan sa bendom, to je neki neoklasicizam sa bendom, jer imam osjećaj – kad se orkestru stavi bend na raspolaganje, kad ga prati, da orkestar dobije još veću snagu, nekako baš dolazi do izražaja. I to me uvijek fasciniralo i tako da sam odlučio da posvetim jedan album samo toj vrsti muzike“. Ulaz je slobodan. Koncert će se održati u utorak, 25. jula, u 20:30 sati, u Galeriji BKC-a.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti