Search
Close this search box.

Balkan Youth Jazz Orchestra KONCERTOM NA CETINJU, OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN JAZZA!

U okviru završnice manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori, “Balkan Youth Jazz Orchestra” prirediće završni koncert u petak, 30. aprila u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju u 12 sati. Ovim koncertom obilježava se Međunarodni dan džeza istovremeno i završnica manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2021.

Balkan Youth Jazz Orchestra (BYJO) je novi projekat partnerskih organizacija i institucija Jazz Art, Podgorica (vodeći partner), Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Muzička akademija Univerziteta “Goce Delčev” u Štipu. Realizuje se pod pokroviteljstvom Fonda za zapadni Balkan – WBF, i u saradnji s KIC “Budo Tomović”, i Turističkom organizacijom prijestonice, kao lokalnim partnerima.

Ansambl Balkan Youth Jazz Orchestra okuplja dvadesetak muzičara sa prostora zapadnog Balkana koji će izvesti novije kompozicije mladih autora sa Balkana. Kompozitori koji su napisali djela za ovaj sastav su: David Mastikosa iz Bosne i Hercegovine, Vladimir Botev i Gordan Spasovski iz Sjeverne Makedonije, Rok Nemanič iz Slovenije, Mak Murtić iz Hrvatske, Damjan Jovičin, Ivan Jovanović i Neven Pejčić iz Srbije, Simona Strungaru i Sebastijan Burneci iz Rumunije.

Plakat

Ansamblom rukovode ugledni dirigenti/mentori, predstavnici partnerskih organizacija, profesori Antonijo Kitanovski, dekan Muzičke akademije Univerziteta “Goce Delčev” u Štipu i Vladimir Nikolov, šef odsjeka za džez i popularnu muziku na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu.

Sastav i repertoar ansambla “Balkan Youth Jazz Orchestra” se formirao tokom prethodnih dvanaest mjeseci kroz nekoliko etapa projeka, putem otvorenih javnih poziva za muzičare i kompozitore, selekcije učesnika i kompozicija, kreativne saradnje odabranih kompozitora s mentorima Kitanovskim i Nikolovom koji trenutno oblikuju zvuk svih kompozicija na repertoaru kroz zajedničke probe u KIC-u “Budo Tomović”.

Ovaj projekat je primjer istinske kulturne saradnje koja za rezultat ima združeni multikulturalni i prekogranični omladinski džez orkestar. BYJO je nosilac promjena i pomaže da približi mlade muzičare misiji WBF – koja se ogleda u regionalnoj saradnji, dobrim susjedskim odnosima i jačanju regionalne povezanosti unutar zapadnog Balkana. Posebno raduje što ovaj projekat ima potencijal da bude baza za kreiranje regionalnih veza i mreža mladih džez muzičara i kompozitora, kao i osnaživanje saradnje među partinerskim institucijama, u cilju usavršavanja i promocije brojnih talentovanih muzičara i kompozitora koji žive i stvaraju na Balkanu.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti