Search
Close this search box.

BAB L’ BLUZ NAJAVLJUJE NOVI ALBUM SWAKEN!

Bab L’ Bluz objavio je detalje o svom nadolazećem albumu „Swaken“, koji sadrži jedanaest stvari, te otkrivaju prvu novu pjesmu ‘Imazighen’.

Ovo je muzika od drevnih vremena do budućnosti, koja je ukorijenjena koliko u psihodeličnom bluzu, fanku i rocku, tako i u transu, propulzivnim ritmovima sjevernoafričkog Magreba: Gnawa, Amazigh, Hassani i Houara muzika.

Album je sniman u Real World Studios u Wiltshireu u Engleskoj, napisan dijelom u Maroku, rodnom mjestu frontmenice Yousre Mansour, a uglavnom na svjetskoj turneji koja je bend odvela od Adelaidea, Barcelone i New Yorka do Essaouire u Maroku, Loméa u Togu i Dougge godine. Tunis. Mansourin melizmatični glas nikada nije zvučao tako snažno, ili riffage iz njene električne awisha lutnje tako moćan. Njeni kolege iz benda Brice Bottin, Ibrahim Terkemani, Jérôme Bartolome, na klavijaturama, flauti i električnim guembrija do bubnjeva, pratećim vokalima i qraqeb kastanjetama, komuniciraju sa onim što bi moglo biti telepatija, njihovo sviranje je vješto i čvrsto.

Izgubiti sebe da biste pronašli sebe je centralno načelo Swakena, albuma čiji topli analogni zvuk upućuje na rock ikone 70-ih kao što su Jimi Hendrix, Led Zeppelin i Nass El Ghiwane, marokanski Rolling Stonesi, ratnici socijalne pravde koji su miješali zapadni rock i narodni melos sa estetikom transa pod uticajem – kao što je to slučaj sa Bab L’ Bluz. „Stalne turneje znače da smo potali brend time smo dobili dosta na u samopouzdanju i osječaju  moći“, kaže Mansour iz benda koji je osnovala 2018. sa francuskim gitaristom, bas guembri lutistom i multiinstrumentalistom Briceom Bottinom, koji je koproducirao Swaken in the Wood Room u Realu World Studios sa Katie May.

Bab L’ Bluz je francusko-marokanski muzički ansambl koji je nastao 2018. u Marakešu. Ova marokanska psihodelična rock grupa koja crpi inspiraciju iz Gnawa i Hassani tradicije, vješto spajajući savremenu rok muziku i marokansku popularnu muziku. Bend je osnovan kada su se marokanska pjevačica/gitarista Yousra Mansour i francuski gitarista/producent Brice Bottin upoznali u Marakešu 2017. godine. Ujedinjeni svojom strašću za Gnawa muzikom, krenuli su na put da savladaju guembri, tradicionalni instrument. Njihova frontmenica, Yousra Mansour, otkrila je kako je njihov rad oblikovala njihova živa publika: „Prilagodili smo naš zvuk festivalskoj publici, učinili ga težim, rock and roll jed dobio novi oblik na naš orginalan način. Dodali smo još instrumenata. Više hrabrosti. Još vatre, energije.”

Pjesma slavi domorodačko stanovništvo Sjeverne Afrike i oživljavanje Amazigh kulture u Maroku. Netrpeljivosti, tenzije i dalje postoje između pojedinaca koji govore amaziški i arapski, iako dijele istu krv i mnoge druge sličnosti. Pjesma promoviše ideju da je etnička raznolikost u Maroku, pa i svijetu općenito, bogatstvo koje treba slaviti, suprotstavljajući se rasizmu i fašizmu.

Mansour piše i pjeva na Dariji, svom marokansko-arapskom dijalektu i preferiranom jeziku Nayda pokreta. Na albumu Swakenu se suočava sa spornim temama koje hrabro i bez kompromisno prezentiraju  kao svoj orginalni način borbe za jednakopravnost, kao što su marokanski zakoni o nasljeđivanju, rodne razlike, i sve veći broj slučajeva samoubistava i depresije, dok poziva na jedinstvo, toleranciju u sve ranjivijem svijetu.

„Još uvijek postoje trenuci kada se suočavamo sa konzervarivnim stavovima“, kaže Mansour, sliježući ramenima. “Što me samo čini odlučnijom da izrazim sve što osjećam. Neću cenzurisati sebe.” Album će biti objavljen za Real World Records 10. maja 2024. godine.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti