Search
Close this search box.

AMIRA NAJAVLJUJE KONCERT “GDJE PJESME NOSE LJUDSKA LICA”

Nakon brojnih poznatih domaćih, ali i svjetskih pozornica, Amira Medunjanin najavljuje koncert pod nazivom “Gdje pjesme nose ljudska lica” koji će se održati u Areni Zagreb, a uz saradnju Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Jurice Petrača.

Jedna od najpoznatijih vokalnih solistica, čije je ime postalo sinonim za sevdah i sevdalinku, publici će predstaviti tradicionalne i autorske kompozicije iz bogate muzičke palete. Od prvog studijskog albuma “Rosa” iz 2003. godine, objavila je više od deset nosača zvuka i u prethodnih 20 godina dobila je mnoga priznanja širom svijeta za promociju kulturne baštine. Dobitnica je i nagrade Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu i najbolji world music album.

Antonio Vrbički Amiru će pratiti na harmonici, Boško Jović na gitari, a Mario Rašić na basu. Osim njih, na pozornici će joj se pridružiti kantautorica Lu Jakelić i violinist Matej Mihaljević.

Amira Medunjanin

Već uveliko poznata po svojoj izvanrednoj izvedbi, Amira se ističe i jedinstvenom emocijom kojom pristupa svom radu općenito, a zbog upečatljivog vokala nerijetko je uspoređuju s divama poput Cesarie Evore i Billie Holiday.

Amira Medunjanin od samih početaka traži odgovarajući pristup tumačenju i predstavljanju tradicionalne muzike, i pokušava se fokusirati na onaj dio naše umjetnosti iz perspektive modernoga svijeta koji nas okružuje. Kroz rad sa internacionalnim umjetnicima, kao što su Jordi Savall, Trondheim Solistene, Cappella Amsterdam, i mnogobrojnim koncertima koje je održala, uspješno predstavlja kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, kao i Balkana, odnosno tradicionalnu muziku na World Music sceni.

Na velikom zagrebačkom koncertu Amira će uz pratnju Simfonijskog orkestra ugostiti i druge vrhunske umjetnike s kojima sarađuje posljednjih godina.

Koncert će se održati u Areni Zagreb 8. juna 2023., a ulaznice za ovo jedinstveno koncertno druženje kreću u prodaju 1. marta u 12 sati putem sistema Entrio.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti