Search
Close this search box.

AB RE “pustio” NOVI ALBUM „ABER“

Srbijanski bend AB RE objavio je drugi po redu studijski album “ABER” na kome se nalazi osam pjesama. Kao i na prošlom albumu, i na ovom se nalazi materijal nastao tokom saradnje sa drugim umjetnicima, pri čemu nastavljaju tradiciju poigravanja pojmovima i frazama a posebno arhaičnim riječima, po oprobanom receptu “najmanje dvosmisleno”.

U razgovoru sa članovima benda saznajemo da je album “ABER” osmišljen i snimljen tako da predstavlja kolaž AB RE muzičkih retrospektiva i novih eksperimenata u muzici koju je kritika nazvala “Serbian Jazz in opposition”. U tom smislu ga treba shvatiti kao pravi “aber” – glas koji obuhvata dimenziju prošlosti i sadašnjosti ovog benda, sa jedinstvenim obraćanjem slušaocima u budućnosti.

Neke pjesme sa albuma su dugo svirane i doživjele su više verzija. Poznato je da vremenska dimenzija za bend AB RE nije pretjerano važna odrednica. Proces autorskog izražavanja traje neprekidno, a snimak je samo dokument jednog trenutka – odnosno “aber”. Ovu činjenicu na albumu potkrepljuje nekoliko svojevrsnih “audio vremeplova” – kratkih, dokumentarnih zvučnih zapisa sačuvanih tokom duge, široj javnosti manje poznate prošlosti benda, a koji su vješto umiksani u pjesme na albumu.

ABER album cover – Ab Re

Tokom trajanja albuma opisani koncept je stalno prisutan, a pjesme i instrumentali se glatko smjenjuju pri čemu cijela atmosfera “diše” u slobodnom ritmu neopterećena pomenutim konceptom. Za publiku koja voli ili će tek zavoljeti AB RE prisutno je upravo sve što je potrebno, uključujući i nezaobilazna iznenađenja.

Kao i na prethodnom albumu, i na ovom se nalazi materijal nastao tokom saradnje sa drugim umjetnicima. Ovog puta to je instrumental “Surf” komponovan i aranžiran u saradnji sa Ivom Beroom (Yves Beraud), francuskim harmonikašem iz Strazbura i dugogodišnjim prijateljem benda. Na albumu se nalazi i kratka vinjeta, pjesma “Glad” iz pozorišne predstave “Brod ljubavi” dramskog pisca Nebojše Romčevića, za koju je AB RE svojevremeno komponovao muziku.

Naslovnu stranu albuma nacrtao je Dušan Popović, strip crtač rodom iz Beograda sa stalnom adresom u Nišu, inspirisan muzikom benda AB RE i vlastitim poimanjem naslova albuma “ABER”. Izlazak albuma su najavili ranije objavljeni video singlovi za pjesme “Onti” i “More, more” a za ovu priliku bend AB RE objavljuje unaprijeđenu, kolorisanu verziju video spota za pjesmu ONTI koja će biti prikazana na festivalu animiranog filma “Balkanima” u Beogradu od 03.-08.oktobra ove godine – “ONTI, festival edition”

Album je objavljen 15. septembra pod etiketom Krokodil studija, čime se nastavlja uspješna saradnja započeta objavljivanjem prvog studijskog albuma “MORE NAPETO”, 2020. godine.

Audio produkciju uz bend potpisuje Lazar Arsović, a mastering Marko Perić. Album “ABER” dostupan je za slušanje na svim digitalnim platformama

Oznake: AB RE, ABER
Podijelite:

Podijelite