Search
Close this search box.

U IZDANJU MULTIMEDIA MUSIC DIVANHANA OBJAVILA NOVI, 4. PO REDU ALBUM “KARDEŞ”!

Album “Kardeşbosansko-hercegovačkog benda Divanhana jučer je ugledao svjetlo dana. Za tržište Balkana album je objavila izdavačka kuća Multimedia Music, dok ga za ostatak svijeta objavljuje turska izdavačka kuča “Kala Muzik“. Kao specijalna gošća ovog novog izdanja banda Divanhana je turska muzička zvijezda Suzan Kardeş.  

 

Saradnja na albumu “Kardeşsa turskom zvijezdom Suzan Kardeş, bend Divanhana ostvaruje 2015. godine na početku svoje turneje “Zukva“ na Balkan Trafik festivalu u Briselu u aprilu 2015.  Ovaj album je spoj tradicionalne muzike dvaju bliskih i srodnih svjetonazora bosanskog i turskog, odakle je i potekla sama ideja o stvaranju ovog zajedničkog projekta.

Podsjećamo, debitantski CD “Dert” objavljen je 2011. godine u studiju Fattoria Musica u Osnabrucku u saradnji sa interpretatorom tradicionalne muzike Vanjom Muhovićem, a producent tog albuma je bio  Walter Quintus, jedan od najpriznatijih evropskih world music producenata. Zatim je došao na red album “Bilješke iz Šestice” koji je njihov drugi album objavljen 2013. godine a kojeg objavljuje RSG Radio za teriorij Bosne i Hercegovine, a za prostor Balkana Multimedia Music. Pretposljednji studijski album je “Zukva” koji je objavljen 2015. godine, a objavio ga je beogradski Multimedia Music, dok ga ARC Music iz Velike Britanije objavljuje za cijeli svijet.

I pored velikih obaveza prema koncertnoj turneji, bend je u februaru prošle godine smogao snage i vremena, te ušao u studio SMS Muzičke produkcije Bosne i Hercegovine. Tako je sa popularnom turskom glumicom i pjevačicom Suzan Kardeş realizovao svoje četvrto diskografsko izdanje, koje je naknadno producirano u Long Play studiju u Sarajevu od strane dugogodišnjeg saradnika benda Borjana Miloševića.

Album se sastoji od mixa turskih i bosanskohercegovačkih tradicionalnih pjesama sevdalinki:

Anterija “,“Odasina Girdim Fincan Elinde“, “Kolo igra kod komšije“,“ Üsküdar'a Gider İken“ / “Anadolka“, “Fikrimin İnce Gülü“, “Kafu mi draga ispeci“, “Findikli Bizim Yolumuz“,“Köprüler Yaptırdım Gelip Geçmeye“, “Snijeg pade na behar na voće“, “Meyhanenin Gülü / Site devojčinja“.

Svoj pečat novom albumu benda Divanhana dao je turski klarinist Yunus Emre Elleka. Možemo izdvojiti virtuozno muziciranje gitarskog dvojca iz Tuzle Sanela Redžića i Emira Hota, kao i energične zvuke makedonskih trubača vođenih dirigentskom palicom Džamba Aguševa.

 

 

 

 

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti