Search
Close this search box.

Urban Sevdah Bend Povodom proslave desete godišnjice postojanja napravio je povratnički koncerta

Mnoge poklonike bosanskohercegovačkih sevdalinki razveselila je najava koncerta, obilježavanja 10 godina postojanja benda URBAN SEVDAH benda iz Visokog.

Posebnost načina izvođenja ove tradicijske vrijednosti ovaj band  Urban gaji unazad 10 godina. To je skupina mldh  muzičara koji svojim visočkim šmekom daju poseban šarm u svom izvođenju sevdaha.

Melodija sevdalinki je nepromijenjena, ovaj band ostao je u tradicionalnom duhu sevdaha sve ostale finese, ukrasi i muzika koja će se miješati u pjesmama, tu je da bi obogatila melodiju i približila sevdalinku, biser kulturne baštine Bosne i Hercegovine, svim generacijama.

Dirljive sevdalinke „Lijepi li su Mostarski dućani“, „Mila majko šalji me na vodu“, „Karanfile cvijeće moje”, „U Stambolu na Bosforu“, „Negdje u daljine”, „Zapjevala sojka ptica“ , kao i ostale tradicionalne pjesme sa prostora Balkana  samo su dio repertoara kojie je SevdahUrbn izveo ovom prilikom.

13265953_10154249821727229_936831492600044373_n

O bendu

Urban Sevdah Band iz Visokog, BiH, nastao je u septembru 2005. Probe su počeli u oktobru 2005. dok su prvi javni nastup imali u Visokom u maju 2006. Ovaj band nije nastao sa nekom posebnom misijom, jer se ne radi o profesionalcima. Kako sami članovi benda kažu, oni su amateri čija ljubav prema sevdahu i sevdalinci opravdava njihovo muziciranje. Izvode sevdalinke, bosanske ljubavne pjesme, jer vole i slave ljubav.Kombiniju tradicionalni sa modernim zvukom. Iako se u osnovi drže korjena tradicionalne bosanske pjesme, prave izlete u sferu kompatibilnih zvukova jazza, roka, tango plesa i dijelom orjentialnih zvukova čijih smo uticaja kroz historiju itetako svjesni. Preplitanje različitih muzičkih žanrova daje raznolikost njihovoj muzici, i po članovima ovog banda to je jedini način da se bend može izdvojiti iz mase i biti specifičan. Dakle, oni predstavljaju urbani sevdah, koji stoji nasuprot ruralnom. Oni žele da kroz svoje izvedbe sevdah približe mladim ljudima, i pri tome ostave trag na muzičkoj sceni Bosne i Hercegovine koji govori da su oni bili ovdje i iza sebe ostavili nešto prelijepo.
URB

Na pozornici su se našli u aktivnom sastavu, a kao gosti za ovoja jubilej  pridružili su se bivši članovi benda, koji su u bendu ostavili upečatljiv trag. Poseban doživljaj zasigurno je bilo vidjeti i slušti bend u postavi koja je započela čitavu ovu priču koja traje već 10 godina.

Adnan Koljenović – vocal (2013 – present),
Husein Ohran – bass, (2013 – present),
Adnan Zubic – accordion, (2005 – present),
Renato Jurisic – guitar, (2005 – present),
Jasmin Zubić – drums & percussions, (2013 – present),
Mirza Frljak – clarinet & soprano saxophone, (2005 – present),

 

Koncert je održan 20. 05. 2016 polovinom ovog mjeseca Kulturnom centru Altindag u Visokom.

 

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti