Search
Close this search box.

Postoje cuvari Jazza u BiH, to su dokazali sinosnjim koncertom za cistu 10.

 Nova generacija jazzera uz starog lisca maestra Sinana Alimanovica koncertom na Muzckoj akademiji pokazala je da BiH ima perspektivu kada je u pitanju Jazz u nasoj zemlji …

Naime, sinoc je u dupke punoj sali Muzičke akademije u Sarajevu odrzan prvjenac koncert ovog tipa u izvedbi studenata ove visokoobrazovne ustanove i moze se komotno svrstati u historijski podhvat vrijedan hvale.

 

Spoj iskusnog i mladalackog stopio se u jednu prelijepu sarajevsku “Jazz Night”,  pricu koju su nam isprcali ovi mladi jazzeri puni elana, dokazivanja, ali i profesionalnosti u toku cjelovecernjeg koncertriranja, a koje je odusevljena sarajevska publika znala nagraditi ovacijama i aplauzima…sinanN

Na samom pocetku koncerta maestro Sinan Alimanović je kazao: “Velika mi je čast, kao dugogodišnjem jazz muzičaru, što sam dio historijske priče, što sam u ulozi mentora uputio ove mlade ljude i ukazao im na značaj univerzalnog jezika jazza. U narednim minutama uvjerit ćete se da je moja poruka stigla do mojih studenata, na šta sam neizmjerno ponosan jer već dugi niz godina prenosim i nastavit ću prenositi svoje znanje na njih.”, izjavio je Alimanović.

Mladi čuvari jazza u BiH izveli su neka od najznačajnijih djela iz historije domaćeg i svjetskog jazza. Samo neki od autora koji su se našli na koncertnom programu su: Miles Davis, Charlie Parker, Django Reinhardt, Sinan Alimanović, Victor Young itd.

Na koncertu, pod nazivom “Jazz Night” nastupili su perspektivni studenti jazza: Zlatan Božuta, Haris Kartal, Vedran Vujica, Ariana Piknjač, Šejla Grgić, Jasmin Avdagić, Selma Droce, Dario Kos te saradnici prof. Davor Maraus i Dinko Šimunović.

 

 

Također poslušajte i pogledajte Šejlu Grbić Quartet i izvedbu My Foolish Heart

 


 

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti