Search
Close this search box.

U martu izlazi novi album: “Sinan Alimanović International Band – Live in Studio: Bosnian Blue”

Ovog mjeseca očekuje se objavljivanje novog albuma „Sinan Alimanović International Band – Live in Studio: Bosnian Blue”

 

Podsjećamao Sinan Alimanović je bosansko-hercegovački umjetnik koji se nalazi u samom vrhu liste najboljih svjetskih jazz muzičara, a vrijedno je napomenuti da je ovaj jazz majstor nominovan za ovogodišnju „šestoaprilsku nagradu“ grada Sarajeva…

Gostujuči na BH TV – u Sinan Alianović u pratnji svoje kčerke Lejle govorio o novom projektu istaknuvši kako su u njegovoj realizaciji učestmaxresdefaultvovali brojni muzičari iz BiH i regiona ( …. ) te kako je svaki od njih svojim senzibilitetom dao doprinos ovom albumu koji je inaće odsviran u sklopu Festivala Sarajevska Zima 2016. godine u MGKS Studiu 2 BHRT – a. Kuriozitet ovog projekta leži u činjenici da je Live koncert snimljen na noać zvuka, što mu daje dozu orginalnosti što i prilići umjetničkoj eličini ovog jazz virtuoza.

Ilustraciju cavera uradio je likovni umjetnik Safet Begić, cover albuma je uradio Samir Plasto, dok je recenziju napisao jazz kritičar i pisac Ingo Husačić Sanski. Svaprića od muzike do recenzije, do samog covera albuma zaokružena. Govoreći o samoj filozofiji albuma on je jedan spoj evropske, američke i bosanske kulture, te u tom smislu i ta metafora bosanskog čilima okružena plavim svjetlima. Inaće Sinan Alimanović je ljubitelj albume Mals Dajs sam sebi slikao, i ti su imali umjetnički karakter, tako da smo i mi pokušala da na sličan način npravimo jednu priću…

Kao vrsniIMG_3431 regionalni muzičari na liva koncertu i albumu su pojavljuju se Vladiir Konstdinović  bubnjar iz nove genercije iz Beća i kontrabasista Saša Borovac iz Zarbačkog Big benda koji je inaće sarađivao sa mngim značajnim imenima jazz pravca.

Izdavać albuma„Sinan Alimanović International Band – Live in Studio: Bosnian Blue”  je izdavačka kuća Bosnaton iz Sarajeva, koja je je inaće izdavač i prethodnog albuma Sinana Almanović Live  in Sarajevo.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti