Search
Close this search box.

Unikatni dvogslas izvođači drevne balkanske vokalne muzike: Poslije četiri godine održli koncert u Novom Sadu

Unikatni dvogslas izvođači drevne balkanske vokalne muzike poslije četiri godine održli koncert  u Novom Sadu.

 

Koncert koji su upriličili Braća Teofilović održan je u četvrtak, 12. januara, u Sinagogi, a tom prilikom ovaj dvojac je izveo kompozicije s njihovog najnovijeg tonskog izdanja, pod nazivom Teofilovići.

Album koji je nedavno objavljen sadrži pjesme s Kosova, Makedonije, koje Ratko i Radiša znaju dugo, ali je, prema njihovim riječima, za neke od njih trebalo da se sazrije.

Kao gost programa na stegu Sinagoge poavio se i pijanista i kompozitor Marko Marić, s kojim su Teofilovići otpjevati nekoliko pjesama.

Kada govorimo o saradnjama, ovaj dvojac ima zapaženu saradnju sa Miroslaom Tadićem, njihov zajednički album Vidarica  ( iz 2012 godine ) čini repertoar tradicionalnih pjesama iz Dalmacije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i sa Kosova, kao i pjesme koje su bile zaboravljene ili sačuvane samo u fragmentima, na koje ova trojica majstora balkanske muzike bacaju potpuno novo svjetlo otkrivajući tajni svijet balkanskog muzičkog naslijeđa.

Ratko i Radiša Teofilović svoje su prve snimke tradicijske muzike načinili sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, od kada nastupaju na koncertima i festivalima Evrope i Sjedinjenih Država. Prvi album su objavili 1998. godine, pod prigodnim naslovom Čuvari sna, nakon čega je 2002. godine uslijedio i album Sabazorski vetrovi.

Oznake: Koncert, KONCERT
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti