Search
Close this search box.

Inicijativa u Tuzli / Sevdalinka bi mogla biti zaštićena UNESCO-om

Sevdalinka bi mogla postati zaštićena UNESCO-om.

 

Predstavnici Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla, tokom današnjeg sastanka u Gradskoj upravi, obavijestili su gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića o realiziranim aktivnostima u vezi s nominacijom sevdalinke za upis na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa.

 

Članovi Udruženja su, u saradnji s Vesnom Isabegović, diplomiranom etnologinjom Muzeja istočne Bosne, podnijeli inicijativu Državnoj komisiji za saradnju s UNESCO-om, za nominaciju sevdalinke kao nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja i za upis na UNESCO listu nematerijalnog naslijeđa. Inicijativu je prihvatilo Ministarstvo za civilne poslove BiH, odnosno Državna komisije za saradnju s UNESCO-om i upućena je u dalju proceduru.

 

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović čestitao je članovima Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla na ukupnim aktivnostima koje provode u cilju očuvanja sevdalinke, kao jednog od najznačajnijih nematerijalnih dobara u okviru kulturno-historijskog naslijeđa u BiH.

 

„Da bi neko kulturno dobro bilo prihvaćeno od UNESCO-a, važno je da se njeguje kao dio postojećeg kulturnog naslijeđa, a zahvaljujući Udruženju muzičkih umjetnika Tuzla i Festivalu sevdalinke, koji se već skoro deset godina organizira u Tuzli, ovaj, jedan od najvažnijih uvjeta je ispunjen i ja vam na tome zahvaljujem i čestitam“, izjavio je gradonačelnik Tuzle.

 

Tokom sastanka razgovarano je i o organizaciji 9. festivala sevdalinke koji će se održati u aprilu 2017. godine u Tuzli.

 

 

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti