Search
Close this search box.

Merima Ključo: Fascinacija instrumentom iz djetinjstva pretvorila se u životnu fascinaciju

Livanjka Merima Ključo jedna je od najboljih svjetskih solistica na harmonici. Njena trenutna adresa je u Los Angelefsu gdje stvara muziku, piše knjige i predaje. Prošle godine je snimila CD “Aritmia” s Miroslavom Tadićem, a za Klix.ba je govorila o ljubavi prema harmonici, saradnji s poznatim muzičarima i muzičkom putovanju Sarajevske Hagade.

 

Na početku razgovora za Klix.ba Merima kroz šalu kaže da joj je prva riječ bila mama, a druga harmonika.

“Koncertna harmonika je impresivan instrument i posjeduje nevjerovatan spektrum boja i mogućnosti. Praktično sve što proživljavate možete različitim tehnikama izraziti kroz ovaj fascinantni instrument”, rekla je Merima.

Merima je rođena s Tetralogija Fallot, stanjem uzrokovanim kombinacijom četiri srčane mane, zbog čega se prvih godina svog života nije smjela pomjerati.

“Smatraju me medicinskim čudom jer je operacija u Ljubljani (1980.) urađena na takav način da danas živim kao da nikada nisam imala srčanih problema”, rekla je Merima koja je za to zahvalna kardiologu Vukadinoviću i Kliničkom Centru Ljubljana. Njoj je već tada muzika bila velika podrška.

Pored sviranja Merima piše kompozicije i aranžmane za harmoniku, a kaže da često koristi tradicionalne motive i melodije koje kombinira sa tehnikama klasične muzike.

“Tradicionalna muzika je riznica inspiracije. Toliko je prekrasnih melodija da je skoro nemoguće zaobići ih”, priznala je Merima.

Kaže da je svaki instrument težak i zahtjevan pa tako i harmonika, a da se fascinacija instrumentom iz djetinjstva pretvorila u životnu fascinaciju.

Sa Miroslavom Tadićem 2016. godine snimila je CD “Aritmia”, a do saradnje je, kaže, došlo spontano.

“Naše prijateljstvo se još više produbilo zajedničkim muziciranjem. Ukratko rečeno, iskustvo saradnje sa Miroslavom je prekrasno. Potpuno povjerenje i uzajamno poštovanje”, kazala je Merima.

Sarađivala je i s Amirom Medunjanin s kojom je izdala album “Zumra” koji je, prema pisanju The Sunday Timesa, jedan od 100 albuma koji su obilježili 2010. godinu. U razgovoru za Klix.ba je istakla da je svaka saradnja posebna na svoj način.

“Amira je uglavnom izvođač tradicionalne pjesme. I baš zbog toga i njenog tradicionalnog načina pjevanja sevdalinke, u saradnji s njom imate odriješene ruke napraviti nešto sasvim novo. Njeno pjevanje će vas uvijek držati u toj prekrasnoj tradiciji, dok njeni saradnici imaju otvorene ruke za kreiranje drugačijeg zvuka. Amiru svaka nova nota iznimno raduje i njen skoro dječiji entuzijazam mi je svojevremeno bio velika inspiracija za naš album ‘Zumra'”, rekla je Merima.

Merima je također autorica projekta “The Sarajevo Haggadah: Music of the Book” koji muzički i vizuelno prati put Hagade od Španije do Sarajeva. Na turneji je izvodila ovaj multimedijalni komad, a s njim je, u vrlo oštroj konkurenciji, pobijedila i na javnom konkursu Svjetskog jevrejskog fonda za kulturu.

“Bogata historija knjige poslužila mi je kao inspiracija za muzički i vizuelni put kroz različite kulture, njihove muzičke tradicije, religijske utjecaje… Pokazuje kako spašavanje ove vrijedne knjige spaja mnoge ljude različitog porijekla, stvarajući jedan metafizički dijalog koji prevazilazi vrijeme i prostor. Knjiga Geraldine Brooks je naravno bila dodatna inspiracija i okidač za muzičko putovanje Sarajevske Hagade”, rekla je Merima koja inspiraciju pronalazi u svemu.

“Prvo nastane ideja, pa motivacija, zatim inspiracija, pa prvih nekoliko nota… A onda nota po notu dok sve ne dobije svoju potpunu formu”, rekla je Merima.

Trenutno živi u Los Angelesu, a dobitnica je američke genius vize koju dobijaju osobe izvanrednih sposobnosti u nauci, kulturi, edukaciji ili atletici. Također je dio američke akademije Yellow Barn u Vermontu koja je, kako kaže, savršeno mjesto za muzičare.

“Svake godine tu dolaze najveći talenti iz cijelog svijeta i nivo muziciranja je izvanredan. Imala sam čast predavati savremenu kamernu muziku. Također sam dva puta bila na rezidenciji gdje mi je omogućeno da u potpunom miru i u šumskoj idili radim na svojim projektima”, rekla je Merima koja je i autorica dvije knjige – Aranžmana melodija Istočne Evrope i Aranžmana Klezmer i Sefardskih melodija.

Merima, koja je danas jedna od najznačajnijih kompozitorica i solistica na harmonici u svijetu, kaže da je za nju najveći uspjeh to što radi ono što voli. U razgovoru za Klix.ba Merima je otkrila da su u toku pregovori za solističke koncerte u BiH koji bi već u 2017. mogli biti realizirani.

 

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti