NOVI SINGL

ZAGREBAČKI KANTAUTOR ČudNoReĐe  U NOVOM SINGLU „DJECA KOROVA“ KRITIZIRA KAPITALISTIČKI KONZUMERIZAM

ZAGREBAČKI KANTAUTOR ČudNoReĐe  U NOVOM SINGLU „DJECA KOROVA“ KRITIZIRA KAPITALISTIČKI KONZUMERIZAM

Ognjen Bašić ČudNoReĐe nakon dužeg vremena objavio novi singl „Djeca korova“ u kojem na sebi svojstven način promišlja današnje vrijeme i kritizira sveprisutni kapitalistički konzumerizam nametnut kao stil život današnjice.

Ognjen Bašić ČudNoReĐe je od onih na koje se, svima poznata PR fraza “muzičar kojeg ne treba posebno predstavljati”, nikako ne može primijeniti. Ne samo zato što je, kako kažu “najpoznatiji nepoznati muzičar “, pa ga eventualno brzo zaboravite jer se ne pojavljuje kontinuirano u medijima. Čak i da je “popularan”, “legendaran” ili “kultan” što (još) nije, i dalje bi ga svakim novim izdanjem trebalo posebno predstavljati, jer opis kojim ste ga prethodno predstavili vrlo vjerovatno neće vrijediti za sljedeće predstavljanje. Nije predvidivo u kojoj će kombinaciji žanrova njegova nova pjesma biti studijski izvedena te hoće li ČudNoReĐe djelovati kao akustični kantautorski solo projekt, kao elektrizirani višečlani bend ili kao oboje. Posljednja postava benda s kojom je snimio dva od ukupno tri albuma je šaptom pala još prije četiri godine i nakon toga ČudNoReĐe se nije službeno oglasi(l)o nikakvim novim muzičkim uratkom.

ČudNoReĐe je rock/pop/punk/folk/šansona/rap/reggae projekt songwritera, multiinstrumentalista, uličnog svirača te ljubitelja koncerata i zabave Ognjena Bašića, osnovan 2010. godine. Do danas je kao solo kantautor i s bendom raznih postava održao preko 250 nastupa. Album prvijenac “Dno je sve rjeđe” snimljen je 2016. godine u četveročlanoj postavi. Krajem iste godine izašao je spot za pjesmu “YouTube Party”, najavni singl za album „Kompakt diskutabilno“ izbačen na proljeće 2017. godine, a u ljeto iste godine, izbačen je i spot za pjesmu „Ferragosto“. Na zimu 2018. izašao je i treći album „Nizbrdo gore (Sastav raspada)“.

ČudNoReĐe

Upravo kao poklon za vrelo ljeto izbačen je singl i spot za pjesmu “Djeca korova”.

ČudNoReĐe se ove godine vraća u autorsku formu pjesmom “Djeca korova”. Ovoga puta se žanrovski ne radi ni o šansoni, ni o folku, ni rocku, ni o nekakvom pop/rap/reggae hibridu, već o melodičnoj punk rock pjesmi koja tematizira određeni segment današnjeg načina života omladinske supkulture, ali i ljudskog stanja svijesti općenito. “Djeca korova su kopilad djece cvijeća začeta na smetlištu njihovih ideala izgorjelih pod stihijom kapitalističkog konzumerzima. Ona se socijalno afirmiraju podozrivim gledanjem na idealizam svojih hipi prethodnika te destrukciju vide kao konstruktivni poriv kroz koji pomalo i (auto)ironično slave vlastitu neuništivost“, pojašnjava autor pjesme okvirnu (iako ne i jedinu) poentu teksta.

Ognjen Bašić ČudnoReđe

Ovoga puta se u nedostatku pratećih muzičara, ali sa željom da pjesma bude studijski predstavljena u izvorno zamišljenom bendovskom aranžmanu, odlučio sve instrumente koji podupiru vokalnu izvedbu (gitaru, bas i bubnjeve) odsvirati i snimiti sam. Audio snimanje i produkciju, te scenarij, režiju, kameru i montažu videospota potpisuje Dinko Čvorić – Doringo. Za četvrti album ČudNoReĐe tvrdi da će ugledati svjetlo dana krajem godine. S obzirom da ne možemo predvidjeti koliko će to drugačije zvučati od svega do sada, morat ćemo ga za nekoliko mjeseci ponovo posebno predstavljati. Do tada, poslušajmo kakvu pjesmu nam je priredio za početak ovog ljeta:

Emir Kovačević

June 23rd, 2022

No comments