NEW SINGL

DIVANHANA OBJAVILA SINGL ZA PJESMU “LOLA” SA NOVOG ALBUMA “ZAVRZLAMA”

DIVANHANA OBJAVILA SINGL ZA PJESMU “LOLA” SA NOVOG ALBUMA “ZAVRZLAMA”

Bend Divanhana, koji 18. oktobra nastupa u Lisinskom, na društvenim je mrežama podijelio novi singl s aktualnog albuma „Zavrzlama“, autorsku pjesmu „Lola“.

Iz benda Divanhana poručuju kako je ovaj video samo jedan u nizu onih koje će pokloniti svojoj publici tokom ljeta: „Dugo smo živjeli u turobnoj pandemiji u zanosu toga magičnog koncerta u Lisinskom, pa i preživjeli to vrijeme zahvaljujući dušama punim ljubavi, upravo zbog svih nota, svakog aplauza, zagrljaja, riječi koje smo razmijenili te noći u Zagrebu. Sretni smo što serijom live videa sa spomenutog koncerta, koje ćemo s vama podijeliti u nadolazećim ljetnim danima, možemo najaviti novo druženje u Zagrebu, 18. oktobra u 20 sati“.

Album “Zavrzlama” je konceptualni album u kojem smo kroz prizmu sevdalinke željeli prikazati sve stilove koji su kasnije kroz godine potekli s tog izvora i teku do dan-danas. Tako su na albumu zabilježene dvije tradicionalne kompozicije: “Stade se cvijeće rosom kititi” i “Oj, curice”, dvije starogradske “Zarasle su staze ove”, te pomalo zaboravljena Penavina “Sarajčice, hajdemo”, pa preko “kafanskih” Opa Opa” Luisa, te “Peno Šabana Bajramovića, na koncu do naših autorskih za koje smo inspiraciju crpili s nepresušnog izvora svih ovih kompozicija i muzičkih stilova, te ih brusili kao dragi kamen do oblika koji na ovom albumu prezentiramo našoj cijenjenoj publici”, rekli su iz sastava Divanhana.

Novo, peto studijsko izdanje sastava, britanski Songlines je u svom mjesečnom izdanju objavio u čak 20 hiljada primjeraka, dok je jedan od osnivača ovog eminentnog world music časopisa, Simon Broughton, album Zavrzlama uvrstio u konkurenciju albuma godine.

Photo By Sellex Perić – Šjejla Grgić

Produkciju za pjesmu “Lola” potpisuje dugogodišnji saradnik benda Divanhana, Borjan Milošević, dok je video realizirala sjajna ekipa Mono Digital, na čelu sa Sallexom Perićem.

Video za pjesmu „Lola“, snimljen je na njihovom posljednjem koncertu u Lisinskom, prije početka pandemije korona virusa, 29. februara 2020. godine.

Divanhana je na kraju iznenadila sve ljubitelje svoje muzike informacijom da završavaju saradnju s članicom Šejlom Grgić: „Serija live videa iz Lisinskog posvećena je našoj dragoj, voljenoj i cijenjenoj kolegici Šejli Grgić s kojom završavamo profesionalnu saradnju. Šejla će se s Divanhanom, ali i sa svojom sevdah publikom, oprostiti serijom koncerata krajem srpnja i početkom kolovoza“.

Ulaznice za koncert Divanhane u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog se mogu kupiti na blagajni Dvorane i online

Emir Kovačević

June 17th, 2022

No comments