Search
Close this search box.

ZVANIČNO NAJAVLJEN POČETAK RADA NA PREDSTAVI PO ROMANU JASMINA IMAMOVIĆA „LJETOPIS O KRALJU TVRTKU“ U REŽIJI DINE MUSTAFIĆA

Danas je u JU BKC KS upriličena press konferencija povodom velikog teatarskog projekta „Ljetopis o Kralju Tvrtku“ u režiji Dine Mustafića. Predstava nastaje po istoimenom romanu Jasmina Imamovića, dok je dramatizaciju uradio poznati dramski pisac Željko Hubač.  Produkciju projekta vode   JU “Bosanski kulturni centar KS” i UG „Scena“, dok su producenti projekta Jasmin Duraković i Amira Kudumović.

Tekst se bavi životom velikog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i dramski je prikaz ličnosti ove velike historijske ličnosti BiH i Balkana. Akcent dramske predstave je na unutrašnjim odnosima njegovog porodičnog i društvenog okruženja u kojem je živio i djelovao. Predstava je istovremeno i melodrama o privatnom životu Kralja Tvrtka.

Autorsku ekipu projekta, osim Dine Mustafića i Željka Hubača, čine renomirani umjetnici iz BiH: scenograf Osman Arslanagić, kostimograf Amra Zulfikarpašić, dok je muziku komponovao Damir Imamović

BKC – Najava velikog teatarskog projekta “Ljetopis o kralju Tvrtku”

Na press konferenciji upriličenoj povodom predstavljanja samog projekta „Ljetopis o Kralju Tvrtku“  režiser same predstave Dino Mustafić je rekao: „Ovo neće biti predstava koja će na bilo koji način romantizirano ili istorijjski slaviti jednu veliku personu naše istorije, kao što je bio kralj Tvrtko, već će upravo preko te istorije nama da objasni sadašnji trenutak u kojem živimo, u kojoj ćemo nadam se imati svog teatarskog zajedničkog iskustva da publici isto podjelimo. Mi smatramo da će publici biti jako umjetnički, zanimljivo, interesantno i provokativno, i da će sama predstava ostaviti nekog traga dok budu gledali ovu predstavu“, da li u teatrima ili nekim ambijentalnim prostorima, koji su simbolički povezani sa srednjovjekovnom Bosnom, kao što znate to je jedan svojevrsni izazov za cijelu ekipu“.

U predstavi igraju poznati bh. glumci: Muhamed Hadžović, Senad Bašić, Kaća Dorić, Helena Vuković, Vanja Matović, Mirna Jogunčić, Mirza Ćatibušić, Elmir Krivalić, Mehmed Porča, Enes Salković. Glumačke probe na predstavi počele  su ovih  dana, početkom maja, a premijera je planirana za početak jula ove godine.

Planirano je da se predstava igra u ambijentalnim prostorima srednjevjekovnih tvrđava i kula u BiH, ali i u velikoj dvorani JU „Bosanski kulturni centar KS“ i u drugim teatarskim kućama i kulturnim centrima u BiH i regiji.

Projekat nastaje uz podršku Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta  KS i drugih partnera i sponzora.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti