Search
Close this search box.

LEGENDARNI PINK FLOYD U MISIJI ZA UKRAJINU, U SARADNJI SA UKRAJINSKIM UMJETNIKOM ANDRIY KHLYVNYUKA OVJEKOVJEČIO “Hey Hey Rise Up”!

Pink Floyd objavio novi singl u znak podrške građanima Ukrajine pod nazivom Hey Hey Rise Up. Singl je dostupan na svim platformama za streaming i download od ponoći. Ovo je prva nova originalna pjesma koju su zajedno snimili kao bend od 1994. godine kada su snimili svoj posljednji album “The Division Bell” iz 1994. godine.

U numeri se David Gilmouru i Nick Masonu pridružuju dugogodišnji basista Pink Floyda Guy Pratt i Nitin Sawhney na klavijaturama, a sve to praćeno izvanrednim vokalnim nastupom Andrija Khlyvnyuka iz ukrajinskog benda Boombox.

Samo snimanje se desilo u finišu mjeseca marta, koristi se Andrijev vokal preuzet sa njegove objave na Instagramu na kojoj pjeva na Sofijskom trgu u Kijevu. Sama pesma, The Red Viburnum In The Meadow, je uzbudljiva ukrajinska protestna pjesma napisana tokom Prvog svjetskog rata a koja je se u posljednjih mjesec dana proširila širom svijeta u znak protesta protiv invazije na Ukrajinu. Naziv pjesme Pink Floyd je preuzeo iz posljednje dionice pjesme koja poručuje “Hey Hey Rise up and rejoice”, što znači “Hej hej ustani, raduj se, budi ponosan.”

Pink Floyd ” Hey Hey Rise Up”

David, koji ima ukrajinsko porijeklo snahu i unuke, kaže: „Mi, kao i mnogi, osjećamo bijes i frustraciju ovog podlog čina napada na jednu nezavisnu, mirnu i demokratsku zemlju čiji narod ubija jedna od najvećih svjetskih sila“.

Govoreći o numeri David kaže: “Nadam se da će dobiti široku podršku i publicitet. Želimo prikupiti sredstva za humanitarne dobrotvorne organizacije i podići moral ukrajinskom narodu. Želimo izraziti našu podršku Ukrajini i na taj način pokazati da većina svijeta smatra da je potpuno pogrešno da supersila napadne nezavisnu demokratsku zemlju kakva je Ukrajina postala”.

Spot za “Hey Hey Rise Up” snimio je proslavljeni režiser Mat Whitecross i snimljen istog dana kada je i pjesma snimljena. Govoreći o samom snimanju spota i pjesme David Gilmour je rekao: “Snimili smo pjesmu i video u našem studiu gdje smo radili sve naše Von Trapped Family prijenose uživo tokom izolacije. To je isti studio u kojem smo radili ‘Barn Jams’ sa Rickom Wrightom 2007. godine. Kompletno snimanje uradila je Janina Pedan za jedan dan, a imali smo Andrija koji je pjevao putem velikog ekrana  dok smo svirali, tako da smo nas četvorica imali pjevača, ali ne onog koji je bio fizički prisutan sa nama.”

Umjetničko djelo za numeru sadrži sliku nacionalnog cvijeta Ukrajine, suncokreta, kubanskog umjetnika Josana Leona. Naslovnica singla je direktna referenca na ženu koja je viđena širom svijeta kako daje sjemenke suncokreta ruskim vojnicima i govori im da ih nose u džepovima kako bi suncokreti izrasli kada umru.

Sav prihod ići će za ukrajinsku humanitarnu pomoć.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti