NAJAVA KONCERTA

KONCERT „DUO SA SINFONIETTA“, KOJEG ČINE MARKO SIMOVIĆ-VIOLINA I BELMA ALIĆ-VIOLONČELO NASTUPAJU U SARAJEVU!

KONCERT „DUO SA SINFONIETTA“, KOJEG ČINE MARKO SIMOVIĆ-VIOLINA I BELMA ALIĆ-VIOLONČELO NASTUPAJU U SARAJEVU!

U okviru koncertne sezone klasične muzike JU „Bosanski kulturni centar KS“ organizuje koncert  na kojem će publika imati priliku da čuje „Duo SA Sinfonietta“, koji čine Marko Simović-violina i Belma Alić-violončelo.

Svoje muzičko obrazovanje Marko Simović započinje u Podgorici, u klasi prof. Igora Simovića. Već sa 15 godina upisuje Muzičku Akademiju na Cetinju i diplomira sa najvećom ocjenom u klasi prof. Romana Simovića. Kao stipendista Vlade Crne Gore magistrirao je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, trenutno je na Doktorskim studijama Univerziteta umjetnosti u Novom Sadu. Usavršavao se u zemlji i inostranstvu kod profesora kao što su: Emil Kamilarov, Dina Šnajderman, Irina Jašvili, Florijan Balaž, Sergej Kravčenko, Aleksandar Ostrovsky. Nastupa kao solista i kamerni muzičar u: Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Ukrajini, Makedoniji, Turskoj, Njemačkoj i Belgiji. Dobitnik je i mnogobrojnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima.

Nastupao je na: Barskom Ljetopisu, AMA Perast-u, Nikšić Guitar Festival-u, “Danima Muzike” Herceg Fest, Grad-Teatru, u okviru projekta Ministarstva Kulture “Crna Gora jedna kulturna adresa”, Tivatskom Kulturnom Ljetu, festival “Esspresivo” na Cetinju, u okviru projekta Ministarstva kulture R. Makedonije… Profesionalno se bavi i menadžmentom u muzici. Na tom polju ima iza sebe više od 400 uspješno organizovanih orkestarskih, solističkih i koncerata kamerne muzike. U ulozi menadžera sarađuje sa više renomiranih domaćih i stranih umjetnika, a veliku pažnju posvećuje i zaštiti interesa mladih i perspektivnih crnogorskih muzičara u procesu njihove afirmacije.

Do sad je bio angažovan u nekoliko navrata kao menadžer festivalskih orkestara: Kotor Art, AMA Perast, Nikšić Guitar Festival, Budva “Grad-Teatar”, a u periodu od 2005-2011 i na organizaciji muzičkog programa u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju.

Član je CSO, Udruženja kompozitora Crne Gore, Potpredsjednik Sindikata kulture Crne Gore, član Predsjedništva Crnogorske Panevropske unije, predavač na međunarodnom kampu kamerne muzike na Ivanovim koritima, kocert-majstor je festivalskog orkestra ,,Operosa“ i kamernog ansambla KIC-a Budo Tomović ,,CREATION“. Sa Goranom Perišićem aktivno nastupa u kamernom duu MarGo. Gostujući je koncert-majstor Bilkent Simphony orchestra u Ankari. Od 2003. godine aktivno se bavi pedagoškim radom, kao profesor violine. 2018 godine izabran je u zvanje docenta na predmetu Violina na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Spoj ovih dvaju akademskih umjetnika izrodio je duo koji spaja klasičmu sinfoniju gudačkih instrumenata i samu umjetnost.

Duo SA Sinfonietta

Belma Alić na violončelu,diplomirala je 2004. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Yevgeny Xaviereff-a. Godine 2007. magistrira u istoj klasi i 2016. doktorira na temu “Nove tehnike u literaturi za violončelo solo 20. i 21. stoljeća”. Članica je kamernog ansambla Muzičke akademije u Sarajevu aMAS. Članica je Britanske Opera Circus Company s kojom je imala uspješne izvedbe opere Differences in Demolition kompozitora Nigela Osbornea u Engleskoj, Bosni i Hercegovini, Austriji i Škotskoj. Opera je takođe izvedena na festivalu City of London Festival i imala uživo prijenos u Edinburghu na BBC radiju, kao i u kraljevskoj palači Hofburg u Beču.

Kao solistica nastupala je uz pratnju Sarajevske filharmonije, Simfonijskog orkestra u Zenici, Gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu i Mostar Sinfoniette.

Dobitnica je prvih i specijalnih nagrada na Takmičenjima učenika i studenata muzike u FBiH i prve nagrade na međunarodnom takmičenju Val Tidone u Italiji 2001. godine u katergoriji kamerna muzika (duo violončelo i klavir). Godine 2010. na istom takmičenju dobija posebno priznanje za nestandardne ansamble u kategoriji Tidone folk (duo glas i violončelo). Dobitnica je stipendije fondacije Karim Zaimović za doprinos kulturnom stvaralaštvu BiH. Koncertirala je u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Nizozemskoj, Danskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Bosni i Hercegovini i zemljama regije. Trenutno je vanredna profesorica  na odsjeku za gudačke instrumente i gitaru na predmetima Violončelo i Kamerna muzika za gudače na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu i umjetnički rukovodilac ansambla SA Sinfonietta. Spoj ovih dvaju akademskih umjetnika izrodio je duo koji spaja klasičmu sinfoniju gudačkih instrumenata i samu umjetnost.

Cjelovečernji koncert će se održati u utorak, 22. 03. 2022. godine, u galeriji JU BKC KS, sa početkom u 19:30 sati. Ovi uspješni muzičari osmislili su program iz opusa kompozitora: A. Honeggera, R. Glièrea, P. Vasksa i B. Martinua.

Ulaznice po cijeni od 7 KM se mogu kupiti na prijavnici JU BKC KS u ponedjeljak od 10:00 do 17:00 sati i na dan koncerta od 10:00 sati  pa do početka koncerta.

Emir Kovačević

March 21st, 2022

No comments